DOGOVORILI SE DODIK I PAVIĆ: Ostaje koalicija na razini RS

Koalicija SNSD i DNS na razini RS nastavit će funkcionirati, a o problemima koji postoje na lokalnom i bh. razini razgovori će biti nastavljeni u okviru stranačkih izaslanstava, rekli su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Marko Pavić, predsjednik DNS-a, koji su održali sastanak u Banjaluci.

Pavić je rekao da je dogovoren nastavak funkcioniranja koalicije na razini RS jer je, kako je rekao, to u interesu građana i RS, te da odnosi u koaliciji ne smiju opterećivati ekonomiju, a da problemi koji postoje ne smiju biti kočnica za dalji rad koalicije, pišu Nezavisne novine.

“Osobno smatram da je naš današnji razgovor napredak i da će dovesti polako do smanjenja tenzija”, rekao je Pavić. On je naveo Željeznice RS kao primjer problema i nesporazuma koji postoje na razini dvije stranke, gdje je generalni direktor iz DNS-a, a izvršni direktor iz SNSD-a.

“Oni idu prema svojim središnjicama i prema stranci, a ne rade kao uprava poduzeća, stranke o tome ne razgovaraju i to je nesporazum. Mi pokušavamo to riješiti da to ne bude tako nego da funkcionira kao uprava koja je odgovorna za rad Željeznica”, rekao je Pavić.

Dodik je rekao da se poštuje dogovor s prošlog sastanka sa stranačkim izaslanstvima da se zaustave sva imenovanja na bilo kojoj razini sve dok se ne postigne cjelovit dogovor dvije stranke.

“Ostaje da se dogovorimo što je interes DNS-a i ostalih koalicijskih partnera. Ovaj sastanak treba tretirati kao uobičajene radne konzultacije. Mi nemamo nekih političkih razmimoilaženja. Imamo nekih političkih šumova u okviru ljudi na različitim razinama jedne i druge političke stranke, ali gdje toga nema? Ovo je najskladnija politička koalicija”, rekao je Dodik.

On je najavio da će narednih dana biti govora o pripremama za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o kojoj će, kako je rekao, biti govora o statusu i poziciji RS u okviru BiH.

“Bit će govora o temama vezano za Daytonski sporazum ali i za praksu koja je antidaytonska. Nadam se da ćemo potpuno jedinstveno istupiti s prijedlogom što treba raditi i nakon toga usvojiti zajedničke zaključke”, naglasio je Dodik.

Dodik i Pavić su naglasili da će uskoro biti dogovoren termin za naredni sastanak, koji će biti na razini stranačkih koalicija, te da će nakon toga javnosti biti priopćeni zaključci.

Odgovarajući na pitanje o Izetbegovićevom intervjuu za RTRS u kojem je rekao da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslan u Bruxelles, Dodik je rekao da RS neće napraviti ni taj prvi korak ka NATO-u koji se odnosi na slanje ANP jer bi to značilo korak ka aktivaciji članstva u toj alijansi./HMS/

Najnovije