WHO

Dogovor s Pfizerom omogućit će cijepljenje siromašnim zemljama u veljači

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u petak da je postigla sporazum s Pfizerom o 40 milijuna doza njegova cjepiva protiv covida-19, što će omogućiti početak cijepljenja u siromašnim zemljama u sklopu programa COVAX u veljači.

Program COVAX, čiji je cilj pravedan pristup cjepivu protiv covida-19 za siromašne zemlje, potpisao je ugovore za stotine milijuna doza, ali tek treba početi s imunizacijom.

Pfizerovo cjepivo jedino ima hitno odobrenje WHO-a

Pfizerovo cjepivo je zasad jedino koje ima hitno odobrenje WHO-a, a idući tjedan počinje razmatranje odobrenja za dva kineska cjepiva.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je na brifingu da bi novi sporazum s Pfizerom trebao omogućiti početak cijepljenja za zdravstvene radnike u veljači.

Direktor Pfizera Albert Bourla rekao je da će 40 milijuna doza cjepiva najavljenih u petak biti prodano na neprofitnoj osnovi. On je kazao da je to inicijalni sporazum te da bi u budućnosti još doza moglo biti prodano kroz COVAX./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KORONA VIRUS

U RS 86 novooboljelih, 12 osoba umrlo

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj preminulo je 12 pacijenata pozitivnih na virus korona, dok je, od 495 testiranih uzoraka, Kovid-19 potvrđen kod...