Hrvatski Medijski Servis

DODVORAVANJE ERDOGANU: Stigla direktiva-Pamuka ne proglašavati počasnim građaninom Sarajeva

Orhan Pamuk, zamjerio se Erdoganu, a time i Bakiru

Orhan Pamuk neće biti počasni građanin Sarajeva. Nakon što je Povjerenstvo za izbor i imenovanja Gradskog vieća Grada Sarajeva jednoglasno odlučila da Pamuka proglasi počasnim građaninom (na prijedlog nakladničke kuće Buybook), danas je pred Povjerenstvo iz Gradske uprave došla direktiva kojom se traži da se ta titula Pamuku uskrati, priopćeno je iz Naše stranke, prenosi N1.

Samir Fazlić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva, direktivu tumači “kao kontinuitet SDA politike dodvoravanja Erdoganovom režimu”.

“Ne mogu se oteti dojmu da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo uvjetovanja Pamukovom protivljenju politici turskog predsjednika Erdogana. Protivljenju politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovom otvorenom pisanju o stravičnom zločinu nad Armenima. SDA ima strah da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdogana kojem je, prisjetimo se, Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet. Ovo nije usamljen primjer, 2016. je Povjerenstvo odlučilo da Aliji Lafciogluu dodjelia Plaketu Grada Sarajeva, a potom je iz Gradske upravo stigao dopis da mu se to priznanje oduzme“, kaže Fazlić i pita se koja je donja granica političkog obzira ili bolje reći straha od zamjeranja stranim političkim moćnicima.

“Podsjećamo, Ali Lafcioglu je profesor Bosna Sema obrazovnih institucija zahvaljujući čijem su prosvjetno-pedagoškom radu učenici tih institucija, mladi Bosanci i Hercegovci, njih desetine, ostvarili zavidne uspjehe na međunarodnim natecanjima iz matematike i fizike, uključujući i svjetske olimpijade. Plaketa mu je oduzeta zbog sumnje da su Bosna Sema institucije tada bile u vlasništvu Erdoganovog političkog protivnika Fethulaha Gulena, osumnjičenog za pokušaj državnog udara u Turskoj”, priopćeno je iz Naše stranke./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte