BOŠNJAČKI LIDERI ZAUZELI PREDSJEDNIŠTVO BiH

Dodiku uputili oštre poruke, u pomoć pozvali PIC, OHR, Tužiteljstvo, od HDZ BiH zatražili…

Bakir Izetbegović, lider SDA, poručio je nakon sastanka sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a i predsjednikom DF-a, Željkom Komšićem, u dvorani u kojoj se održavaju sjednice Predsjedništva BiH, da će svaka prijetnja i aktivnost koja bude usmjerena na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine dobiti snažan i odlučan odgovor svim raspoloživim sredstvima.

Izetbegović je, kako prenosi N1, kazao da nitko nikada od BiH neće odvojiti niti jedan njen pedalj, a da aktivnosti u tom pravcu mogu narušiti mir postignut u Daytonu.

“Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, pogotovo PIC-a i OHR-a da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci, kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi išla u eskalaciju s nepredvidivim posljedicama”, rekao je Izetbegović.

Njegova poruka je da je dosadašnji izostanak reakcije tih institucija ohrabrio snage koje “ovo rade 10 godina i doveo do kuliminacije takvog djelovanja”.

“Od Srbije kao potpisinice Daytona tražimo strikrno pridržavanje Daytona, pogotovo člana 1, koji kaže da će strane poštovati suverenu jednakost i da će se suzdržati prijetnje, upotrebe sile ili ugrožavanja integriteta.”

“Nećemo pristati na ultimatume, ucjene, suprotstavit ćemo se nasrtajima na državne institucije, nećemo podržati izmjenu strukture Ustavngo suda BiH. Međunarodni sudci su dio Ustavnog suda, sastavni dio Daytona. O izmjeni se može razgovarati tek kada BiH snažno bude napredovala na putu ka članstvu u EU i u krugu široke reforme koja će podrazumijevati i reformu pravosuđa, bez bojkota i blokada”, poručio je Bakir Izetbegović.

On je pozvao HDZ da predloži ime predsjednika FBiH i krene u proces uspostave vlasti na razini entiteta.

“Pozivamo sve stranke da se suprotstave nasrtajima na državu”, rekao je.

“Imali smo šansu da preuzmemo 140 milijuna eura grantova, veći dio namijenjen je bio za projekte u RS. To je izravan gubitak. S Radončićem i Komšićem sam razmijenio informacije o biznismenima koji odustaju od investicija u BiH. Ovaj put nam ne treba, teško ćemo ga podnijeti – a teže će ga podnijeti oni koji su ga uzrokovali. Ekonomija RS je na razini ekonomije Kantona Sarajevo”, zaključio je Izetbegović.

Radončić: Postoji crvena linija; Komšić: BiH se sigurno neće raspasti!

“Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH”, kazao je nakon današnjeg sastanka Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i lider SBB-a. Predsjedavajući i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da se “BiH sigurno neće raspasti, BiH se nije raspala kada je velika sila krenula na nju, tada nije uspjelo, neće ni sad”.

“Mi smo izvršili i moralnu i državničku obvezu da iskažemo stav na ono što danima dolazi od gospodina Dodika, pa i vlasti i opozicije RS. Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH”, kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nakon sastanka s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i liderom DF-a i Željkom Komšićem i dodao:

“Očekujemo od gospodina Dodika da izvrši korekciju zahtjeva koje nitko ne može prihvatiti. Nismo naivni da vjerujemo izjavama nego da analiziramo i pratimo konkretne postupke”.

Željko Komšić je pozvao Milorada Dodika da se vrati radu institucija BiH.

“Jedna vrsta poziva Dodiku da se vrati radu institucija BiH. Štetu od njegovih postupaka će snositi građani RS jer upravo smo govorili o tome, o povlačenju investitora BiH koja ih tjera. Ovdje u Predsjedništvu imate dosta ugovora koji su financijske naravi, veliki dio toga treba da ići i u RS zato je takva vrsta djelovanja nepotrebna i nanosi štetu ljudima u čije ime gospodin Dodik kaže da govori”, kazao je.

“Teritorijalni integritet, suverenitet, institucije BiH nisu nešto oko čega se pregovara. Ustavni sud nije nešto o čemu se pregovara sve dok stoji u Ustavu”, dodao je Komšić uz poruku:

“BiH se sigurno neće raspasti, BiH se nije raspala kada je velika sila krenula na nju, tada nije uspjelo i neće nikad jer je to volja većine građana BiH”./HMS/

Najnovije