Hrvatski Medijski Servis

DODIK: Zalagat ću se za odlazak visokog predstavnika iz BiH

Foto: N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u prvom obraćanju na novoj dužnosti da će se u svom mandatu zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika. Poručio je da ne želi napraviti nijedan loš potez prema Bošnjacima i Hrvatima, ali da će tražiti adekvatan tretman za Republiku Srpsku i srpski narod.

”Konstatiram da smo imali najbrži mogući dogovor da ja budem predsjedavajući u novom sazivu i o tome vas obavještavam. Zahvaljujem se kolegama, moj mandat traje osam mjeseci. Kako redoslijed kaže, doći će i druga dva člana na red”, poručio je on, piše N1.

Poručio je da mu nije namjera bilo kome  činiti štetu.

“Posebna mi je čast danas ovdje u društvu sa kolegama preuzeti dužnost člana Predsjedništva BiH nakon općih izbora. Moja osnovna baza jeste RS, ja dolazim kao predstavnik RS i srpskog naroda i borit ću se da sa drugim članovima Predsjedništva BiH vratim položaj i dimenzije kakve trebaju biti. Nije mi namjera bilo kome činiti  bilo kakvu štetu ili nešto što bi spriječilo bilo kojeg Hrvata ili Bošnjaka u razvojnom projektu. Želim napraviti suradnju koja se može pokazati kao djelotvorna. Davno smo se odmakli od vremena zbog čega smo ratovali, ovo je ozbiljna prilika da napravimo iskorak i napravimo demokratsko društvo. Moja politika će se zasnivati na poštivanju Ustava, prema Daytonskom mirovnom sporazumu”, naglasio je Dodik.

Poručio je da će tražiti adekvatan tretman za Republiku Srpsku.

”Mnogi ovdje znaju da ja imam dosta primjedbi na ono kako je radio Visoki predstavnik, mislim da ćemo morati imati novu raspravu na mnogim pitanjima i pokazati kompromis. Rješenja prije 15 godina su možda odgovarala tom vremenu, danas ne. Zalagat ću se da se ukine Visoki predstavnik u što skorijem vremenu. Mnoge odluke koje su donesene sadržavale su nametnute zakone na koje Visoki predstavnik nije imao pravo. On je uveden u BiH Aneksom IX Daytonskog sporazuma, prema tom Aneksu on može implementirati samo civilne dijelove sporazuma. Mislim da ćemo imati želje i volje da napravimo što bolje, ja to hoću. Tražim adekvatan tretman RS i srpskog naroda gdje god bio. Ja sam ovdje kao predstavnik RS i Srpskog naroda da provodim politike vezane za vojnu neutralnost i odbacim bilo kakve procese da se BiH ne usmjeri na pravce koji nemaju koristi za RS”, naglasio je on.

”Ja ne isključujem mogućnost i EU treba biti cilj BiH. Zato ću zajedno sa kolegama već na prvoj sjednici zatražiti da EU i njene strukture što prije moguće daju status kandidata za BiH. Želimo vidjeti  i opredijeljene Europe. Radit ću na tome da iz Ustavnog suda odu strani suci, mi moramo vlast vratiti narodu. Sada ću morati i hoću sa svojim kolegama zajedno razmatrati i donositi odluke. Ne bih prihvatio ovu dužnost da ne vjerujem u to. Ukoliko BiH ne pokaže novu dimenziju, ne vidim svoje mjesto ovdje. Nisam se  došao slikati, primati plaću,  i putovati  po svijetu, sve sam to već vidio, nego da napravimo zajednički dogovor dva entiteta i svih građana BiH”, podcrtao je on./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte