DODIK: Vrijeme je za prestanak priča u unitarizmu i separatizmu

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH treba prestati s pričom o unitarizaciji i separaciji, te istaknuo da je neophodno da svi podrže jedni druge jer bi to vodilo ukupnom razvoju.

Dodik je naveo da se temeljni odnos u BiH između dva entiteta i tri konstitutivna naroda možekretati na različite načine – stagnacija, koja postoji, kretanje u beznađe, koje traje, ili da se pokuša postići temeljni konsenzus i funkcionalan dogovor kako nitko nikome ne bi smetao.

“Ne treba zaustavljati nikoga i treba odustati od svih priča i o unitarizaciji i o separaciji. Sasvim je prirodno da bude prihvaćena realnost i da na bazi toga pokušamo nešto napraviti. Hoće li se to dogoditi, ne znam”, izjavio je Dodik za Glas Amerike, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, i Republici Srpskoj bi bilo korisno da bude izgrađen autoput od Sarajeva do Doboja.

On je pozvao sve u BiH da definiraju što je to čime će se baviti narednih pet godina.

“Hajdemo kazati  da je to autoput od Zenice do Doboja, odnosno dalje prema Savi, da su to dvije-tri hidroelektrane i da prestanemo lomiti  koplja na priči o Ustavu i nadležnostima, odemo na Bliski istok, u Rusiju, Kinu ili negdje na Zapad i pokušamo naći novac da to uradimo. Ali, ne dolazimo u poziciju za to, nama treba Vijeće ministara da to radi”, istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio da je upropaštena putna infrastruktura u BiH, koja je već trebala imati program o sanaciji oštećenih puteva.

On je ponovio da je za dobrobit svih u BiH da se što prije dođe do statusa kandidata za članstvo u EU.

“To je vrijeme kada bi moralo biti urađeno ovo o čemu govorim, jer status kandidata i otvaranje poglavlja traži mnoge teške političke odluke u BiH. Moramo povesti  dijalog u BiH o tome što je to što nas čeka u tom pogledu. Status kandidata nam daje novu dinamiku i od nas zavisi kako će to izgledati”, istaknuo je Dodik.

On je naveo da mu je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao da BiH može ispuniti  tehničke uvjete, ali da sve zemlje EU koje je prihvaćaju moraju imati povjerenje u nju, što mnoge nisu spremne zbog svega što se događa u BiH.

“Mi možemo ispuniti  tehničke uvjete, ali je pitanje kako ćemo doći do tog povjerenja. Ključno pitanje je transfer problema. Europa će nas prihvatiti ako shvati da mi unutarnji problem koji imamo nećemo transferirati njima. Ne mogu govoriti  o tome kada će doći to vrijeme”, kaže Dodik./HMS/

Najnovije