Hrvatski Medijski Servis

DODIK: Vladajuće stranke u RS postigle sporazum o zajedničkom djelovanju

Foto: SRNA

Šest političkih stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj postigle su danas sporazum o zajedničkom djelovanju do 2022. godine, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Sporazum sadrži principe na kojima se formira vijeće koalicije i način na koji on radi. Obaveza je sastajanje jednom u tri mjeseca, a bit će formirana i komisija tehničkog karaktera koju će činiti generalni tajnici ili izvršni pripadnici stranaka. Ona će se baviti svim operativnim pitanjima i služiti za pripremu sjednica vijeća”, rekao je Dodik novinarima na Mrakovici u pauzi sastanka lidera i visokih dužnosnika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NDP-a.

On je dodao da će vijeću predsjedavati SNSD koji saziva sjednice, a to može učiniti i na prijedlog članica.

Dodik je naveo da je utvrđen postotak učešća u vlasti svake od članica na raznim razinama vlasti, gdje je jedini kriterij bio broj zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, SNSD ima 53,57 posto , DNS 14,29 posto , SP 12,50 posto , Demos i Ujedinjena Srpska po 7,14 posto i NDP 5,36 posto, a svi skupa čine više od dvije trećine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Dogovorili smo se da do 15. svibnja u skladu s ovim postotcima napravimo prvi aneks vezano za ovaj sporazum koji će točno utvrditi što kojoj stranci pripada”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je SNSD u koaliciji sa DNS-om i SP-om imao 70 posto učešća u vlasti i da je svjesno pristupio tome da smanji svoje učešće prihvaćajući druge.

“Ali za nas je uvijek bila važna politika, a rezultat toga su najsnažnije institucije Republike Srpske i najsnažnije predstavljanje Republike Srpske na razini BiH”, dodao je Dodik.

On je ocijenio da su međusobni odnosi unutar koalicije relaksirani i stabilni i da su stranke spremne za rješavanje otvorenih pitanja.

Sastanku prisustvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Prisutni su i visoki dužnosnici ovih stranaka Željka Cvijanović, Luka Petrović, Dragutin Rodić, Slobodan Protić, Spomenka Stevanović, Vojislav Gligić i Kostadin Vasić./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte