SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

DODIK: Ne bude li povratka na izvorni Dayton za 6 mjeseci proglasit ćemo samostalnost Republike Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da bi Narodna skupština Republike Srpske trebala poništi sve što je izvan Ustava i Daytonskog sporazuma, odnosno povući sve suglasnosti na odluke dane ranije za razinu BiH i ukinuti njihovu primjenu.

– Već dugo vremena mislim da stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini poništiti sve odluke i povući naše suglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu, kao što je, recimo, suglasnost za vojsku i povući se iz te strukture, iz sporazuma o neizravnim porezima i povući se iz sporazuma o VSTS, jer vidimo što rade gore. Također, treba poništiti postojanje SIPA na prostoru Republike Srpske, neizravnih poreza i svih tih institucija koje su nastale na tome – rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik je istaknuo da se potrebno vratiti na slovo Daytona, odnosno izvorni Daytonski sporazum.

Neophodno je, kaže, da Narodna skupština da rok Vladi od tri mjeseca da pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu neizravnih poreza Republike Srpske, Vojsku i VSTS Srpske, dodajući da je važno odbaciti nadležnosti Ustavnog suda, te sve zakone koje je visoki predstavnik ikada donio proglasiti nevažećim na prostoru Republike Srpske.

– Prihvatiti isključivo ono što piše u Dejtonu, to znači redukciju Vijeća ministara na tri ministarstva, predsjedavajući dva i da bude pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i ništa više. Ukinuti primjenu zakona u Vijeću ministara na prostoru Republike Srpske i u nekom kondicionalu od par mjeseci izraditi novo zakonodavstvo na prostoru Srpske. Ukoliko to ne bude, treba ući u proglašenje neovisnosti Republike Srpske na miran način – istaknuo je Dodik.

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH da šume ostaju u vlasništvu Republike Srpske dok se ne donese zakon na razini BiH, Dodik je poručio da taj zakon nikada neće biti donijet na razini BiH.

– To je nešto što muslimani traže 20 godina. Kada smo razgovarali o imovini to je bio zahtjev, da se prvo na razini BiH sva imovina tamo evidentira, a onda bi mi morali čekati njihovu blagonaklonost, pa da oni nešto kažu. To nije samo ta priča. To je urušavanje Ustava. To je urušavanje naših prava – istaknuo je Dodik.

Dodik je istaknuo da nema nikakvog smisla uvažavati Ustavni sud BiH koji ovako presuđuje, koji mijenja čak i svoje ranije donesene odluke./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PRVI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

DŽAFEROVIĆ: Harmonika u Predsjedništvu najobičniji je primitivizam

Prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH da su započeli raspravu o ugovoru između Islamske zajednice u...