NAKON SASTANKA SA ŠEFICOM BRITANSKE DIPLOMACIJE

DODIK: Truss sam rekao da je BiH propala, da ju je srušio Ashdown uz asistenciju britanske vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sastanku članova Predsjedništva s ministricom vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss da je BiH nefunkcionalna i propala država.

– Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno miješanje, pa i njihove /britanske/ vlade, te da je /bivši visoki predstavnik u BiH/ Pady Ashdown srušio Daytonski sporazum uz asistenciju te vlade – istaknuo je Dodik nakon sastanka.

Dodik je, kako prenosi RTRS, rekao da nema informacije o ugroženosti BiH, referirajući se na izjave Truss da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih treba braniti.

– Rekao sam joj da sam član vrhovnog zapovjedništva u BiH i da mi nemamo takve informacije, da je zapovjednik Altehe rekao da je ovdje stabilno i mirno, da je zamjenik Združenog stožera NATO isto tako rekao da nema sigurnosnih izazova, a to smo mogli čuti i od Stuarta Peacha /specijalnog izaslanika V. Britanije za zapadni Balkan/ koji je bio tu prisutan. Rekao sam joj da ne može tvrditi da ovdje treba nekoga braniti, kazao je je on.

Dodik je, kako je rekao, nakon navoda Truss o njenom dolasku i prisustvu Velike Britanije u BiH, upitao “tko je zvao i zašto imaju pravo ući u neku suverenu zemlju i o tome govoriti”.

On je naglasio da je šefici britanske diplomacije rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

– Rekao sam joj da je Velika Britanija zemlja koja je jamčila Daytonski sporazum i da se držimo onog što je napisano, a napisano je da članice potpisnice Aneksa 10 ovog sporazuma trebaju imenovati visokog predstavnika, a Vijeće sigurnosti UN to potvrditi, ali da se ni jedno ni drugo nije dogodilo – kazao je Dodik.

Dodik je rekao da je Truss odgovorila da Velika Britanija smatra da u BiH postoji visoki predstavnik i da je to Christian Schmidt.

– Јa sam joj nakon toga dao Aneks 10 da malo pročita. Vjerujem da će promijeniti stav ako bude dosljedno čitala – naglasio je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

UKRAJINCI

Spriječili smo ruski atentat na našeg ministra obrane

Dva muškarca koja su radila za ruske obavještajne agencije uhićena su zbog planiranja atentata na ukrajinskog ministra obrane i šefa ukrajinske vojne objavještajne službe,...