Dodik traži istragu o propustima tijekom poplava

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas Specijalnom tužilaštvu RS-a krivičnu prijavu protiv osoba za eventualna krivična djela koje su se dogodila tijekom poplava u RS.

Krivičnom prijavom se traži od Specijalnog tužiteljstva da poduzme aktivnosti u skladu sa zakonom, u svim slučajevima gdje postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo koje je izravno ili neizravno utjecalo na ugrožavanje života i imovine u poplavama.

-Ovom krivičnom prijavom Dodik želi da se utvrde svi eventualni propusti koji se odnose na neadekvatno i nepravovremeno djelovanje na prirodnu nepogodu, a posebno u slučajevima osiguranja pravovremenog obavještavanja građana o elementarnim nepogodama, izgradnji i održavanju nasipa, izdavanja potrebnih dozvola za gradnju u vodoplavnim područjima kako stambenih i drugih objekata, tako i putne mreže, održavanju nasipa tijekom poplava, eksploataciju šljunka, ispuštanju vode na branama i druge aktivnosti – priopćeno je iz ureda predsjednika RS.

Posebno se insistira na utvrđivanju zakonite raspodjele humanitarne robe, kao i pridržavanje uputstava nadležnih stručnih tijela u domenu zaštite od poplava.

Krivičnom prijavom se želi utvrditi odgovornost pravnih osoba i odgovornih osoba RS, gradova i općina, kao i drugih institucija za izvršenje eventualnih krivičnih djela “zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja“, “nesavjesnog rada“ i “izazivanje opće opasnosti“ iz kojih je proizašla teža posljedica za živote građana i imovinska šteta velikog obima.

U priopćenju iz Dodikovog ureda se navodi da se posebno ističe ispitivanje eventualnih radnji kojima su službene ili odgovorne osobe iskoristile svoj položaj ili ovlaštenje, prekoračivši granice svog ovlaštenja ili ne izvršavajući svoju službenu dužnost svjesnim kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupala u vršenju službe./HMS/

Najnovije

KAPETAN HŠK ZRINJSKI

Veliki posao Zrinjskog: Nemanja Bilbija potpisao novi ugovor

Kapetan HŠK Zrinjski, Nemanja Bilbija, u petak je potpisao novi ugovor s Plemićima. HŠK Zrinjski Mostar s velikim zadovoljstvom potvrđuje da je kapetan Nemanja Bilbija...