DODIK: Sutkinja Uzunović došla je sa zadatkom, ovo je politički proces

U Sudu BiH čitanjem optužnice danas je održano ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Nakon ročišta Dodik se obratio prisutnim novinarima, ispred zgrade Suda.

“Ja ne bih uopće došao, mene da se pita. Ovo suđenje je zakazao jedan sudac, gospodin Strika a onda ga je nastavila sutkinja kojoj nisam zapamtio ime. Moji branitelji nisu o tome bili obaviješteni. Vidjelo se da je ona došla danas sa zadatkom. Samo smo još bliže kvalifikaciji da je ovo čisti politički proces. Ako je već odvojen proces, morala se napisati nova optužnica. Danas smo mogli saznati namjere koje su očigledne, ovdje ne vrijedi nikakvo pravo”, rekao je Dodik.

Kada dođete u tu sudnicu, dodao je, vidjet ćete još jednu stvar.

“Iza sudaca imate istaknute dvije zastave – zastavu BiH i zastavu FBiH. Ja sam rekao, ili treba dodati zastavu RS ili jednu od tih zastava skloniti. Nastavlja se praksa omalovažavanja ustavnog poretka BiH”.

Tužiteljstvo je ignoriralo sve do sada izrečene stvari koje smo iznosili, kazao je Dodik.

“Kao što vidite, oni se ne oglašavaju javno, nastavljaju sa svojim pravnim nebulozama. Činjenice na koje smo ukazivali, da je lažni visoki predstavnik, sve i da jeste visoki predstavnik ne može nametati odluke. Nemoguće je da pojedinac može to da nameće. Mislim da je ovo najveći udarac BiH. Osjećamo da je ovdje atmosfera linča prema nama, mi ćemo se nastaviti boriti da dokažemo koliko je sve ovo apsurdno”, poručio je predsjednik RS.

Smatra i kako nije problem čitanja optužnice, nego procedure.

“Ovo je potpuno ponižavajuće, ne za mene osobno. Ja ću pronaći način da se dostojanstveno izvučem. Kako je moguće da vjerujem u ispravnost sudaca koji su ranije bili politički angažirani. Ovo je zloupotreba Tužiteljstva i Suda, ovo nema nikakve veze s pravom i zdravim razumom. Ja sam potpisao ukaz, zato što mi to nalaže Ustav RS. Objašnjenje nove sutkinje je bilo ‘ja imam najmanje posla, pa su meni dali ovaj predmet‘. Nisam ni znao da ćeš doći ženska glavo, nisam ni mogao da se pripremim. Znam da si bila u Vladi FBiH. Ovo je politički proces protiv RS. Očigledno pokušavaju trenirati neki autoritet. Na sve te nelogičnosti reagirali su na način na koji jesu promatrači”, poručio je Dodik.

Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev da se ponovo spoji predmet vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića s predmetom predsjednika RS Milorada Dodika koji su razdvojeni na ročištu 17. siječnja na kome Lukić nije prisustvovao jer je bio u bolnici.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je u sudnici pročitala optužnicu. Dok je čitala optužnicu, prisutni u sudnici su počeli da dobacuju, nakon čega je sutkinja Sena Uzunović naredila da se isprazni sudnica i postavi zastor koji odvaja sudnicu od osoba koji su pratili suđenje, među kojima su bili i Dodikovi suradnici, između ostalih, srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višović.

Nakon što su prisutni napustili sudnicu, nastavljeno je suđenje uvodnim riječima Tužiteljstva i obrane.

Dodik je i ovoga puta ponovio da je riječ o političkom procesu.

Novo ročište zakazano je 21. veljače.

Suđenje protiv Dodika danas je, umjesto suca Mirsada Strike, preuzela sutkinja Sena Uzunović. U rasporedu suđenja na internet stranici Suda BiH stoji da je sudac zadužen za ovaj postupak Uzunović.

Sud BiH odbio je ranije zahtjeve obrane predsjednika RS za izuzeće suca Strike, kao i za izuzeće sedam sudaca ovo suda. Naknadno, Strika je sam odlučio napustiti ovaj predmet.

Uzunović je na dužnost suca Suda BiH stupila 8. kolovoza 2022. godine.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. srpnja prošle godine u Banja Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Dodikova obrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik zato što imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img