Sve vijesti

HNK Mostar

Dodik: Srbija je ime, a RS prezime Srba, BiH ne može preživjeti

“Vidjeli smo ranije da mnogi žele ne samo eliminirati Srbe s ovih prostora nego i uništiti njihovu povijest. Iz Sarajeva su istjerali Srbe, oteli im stanove, kuće, imanja, škole i ulice, poručio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tijekom svog govora na otvaranju kompleksa Andrićgrad u Višegradu.

“Naša povijest je slavna. Naša povijest je povijest borbe borbe za slobodu, naša povijest je povijest stradanja stradanja. Srpski narod je kroz sva ta stradanja i kroz svu tu povijest imao ogromne gubitke ne samo da bi stvorio slobodu sebe nego i slobodu drugih. Ti drugi su negdje krajem 90-ih rekli razlog njegove neslobode i učinili su sve da unište zajedničku zemlju” kazao je on.

Dodik je također kazao kako je danas veoma jasno da postoji nešto što se zove srpski narod, čije je ime Srbija, a prezime Republika Srpska.

Prema njegovim riječima, nije slučajno da Srbija i Republika Srpska danas zajedno obilježavaju dan na koji je prije 100 godina nekima bio povod da otpočnu već planirani rat u kojem su Srbi stradali masovno i najviše, u kojem su bili na onoj pobjedničkoj strani historije i koji su u tom ratu izbubili pola svog življa.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da pucanj Gavrila Principa prije 100 godina nije bio pucanj u Europu, niti je to danas, to je bio pucanj slobode.

Kazavši kako Republika Srpska predstavlja odraz upornosti srpskog naroda, Dodik je nastavio:

“Danas vjerujem u Republiku Srpsku možda više nego ikada u životu. I mi želimo biti dio civilizovane Europe, ali nismo spremni da nam ta ista Europa ovdje nameće bosansku državu i da nam nameće bosanski jezik vjerujući da smo dovoljno naivni da jedan dan popustimo. Naravno da nismo i nećemo. Bosna i Hercegovina je pokazala sve osim toga da je sposobona preživjeti”.

U okviru ceremonije otvaranja Andrićgrada bit će održan niz aktivnosti kulturno zabavnog karaktera, a posjetitelji će danas imati priliku pogledati mnogobrojne izložbe, koncerte, filmove kao  promocije knjiga.

Svečanosti otvaranja prisustvovao je idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica, srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, veliki broj predstavnika vlada Srbije i Republike Srpske kao i mnogobrojni građani./Anadolija/HMS/

Najnovije

ŠEF EU DIPLOMACIJE

Borrell posjetio Odesu i osudio ‘barbarske’ napade na grad

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell posjetio je ukrajinski lučki grad Odesu na Crnome moru, gdje se iz prve ruke...