SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

DODIK: Sporazum BiH s Velikom Britanijom štetan po interese Republike Srpske

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, na početku današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u Banjoj Luci, kazao je da bi potpisivanje sporazuma između BiH i Velike Britanije o partnerstvu, trgovini i suradnji bilo veoma štetno po interese Republike Srpske.

Prema njegovom obrazloženju, sporazum bi značio “neprijateljski posao prema RS-u”, između ostalog bi dozvolio uvoz roba bez poreza i carina, a bez mogućnosti pariteta, što bi štetilo domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji u RS-u.

Uz taj i više drugih razloga protiv potpisivanja sporazuma, Dodik navodi također da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown donio više odluka štetnih po RS i da današnja britanska vlast “podržava Ashdownov posao”.

– Pokušava se džemper koji se zove Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ponovo rasparati u dijelu koji se zove Republika Srpska – rekao je Dodik pozivajući članove Skupštine da podrže njegov veto na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesenu 8. lipnja bez konsenzusa, uz njegovo protivljenje.

Današnja posebna sjednica NSRS-a sazvana je na Dodikov zahtjev upravo zbog te odluke Predsjedništva BiH, koja nalaže pokretanje postupka pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji.

Proglašavajući je veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske, jednog od bh. entiteta, Dodik je ubrzo po donošenju te odluke zatražio i izjašnjavanje entitetske skupštine čija sjednica se održava danas. U dosadašnjem dijelu, Dodikovi politički istomišljenici su potvrdili njegove razloge protiv sporazuma, dok je Senad Bratić, uime Koalicije “Zajedno za BiH” izjavio da neće podržati Dodikov zahtjev jer ne želi sudjelovati u blokiranju trgovinskih odnosa s drugim međunarodnim subjektima.

DNS se također izjasnio da neće podržati predloženi Dodikov veto./Fena/HMS/

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIŠTVO SDA

Bakir Izetbegović kandidat za za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, evo tko su nositelji lista

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj redovitoj sjednici utvrdilo kandidatske liste za Opće izbore koji će biti održani 2. listopada ove godine. Predsjedništvo...