PORUKA IZETBEGOVIĆU

DODIK: SNSD želi imati potpredsjednika Federacije BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon održane sjednice Izvršnog odbora te stranke kazao kako je razgovarano o aktualnoj situaciji na razini BiH i FBiH s aspekta ostvarivanja interesa entiteta RS i srpskog naroda.

– Dodatni problem je razina FBiH, gdje Klub izaslanika u Domu naroda FBiH jeste popunjen do ustavne pozicije od 17 izaslanika. SNSD tamo ima četiri izaslanika i u tom pogledu, da bi bio referentan za predlaganje, treba skupina od šest izaslanika i mi ćemo tamo raditi na tome da SNSD dobije jedno od važnih mjesta, ili potpredsjednika FBiH ili neko drugo važno mjesto, ali svakako ćemo pokušati osigurati barem jedno ministarsko mjesto u samoj Vladi FBiH – kazao je Dodik, prenosi Avaz.

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, odnosno (ne)imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Dodik je izjavio kako se SNSD drži principa prema kojem političke opcije ne osporavaju izbor drugih stranaka i da je dogovor već postignut. Božović, tvrdi, nema nijednu prepreku da bude imenovan.

– SDA, imajući u vidu njihovo uobičajeno ponašanje, želi na dogovor novi dogovor i sada osporavaju ono što je dogovoreno. To nije prihvatljivo. Mi takvu vrstu priče ne želimo prihvatiti. Ako žele razgovarati na entitetskoj razini, onda ćemo organizirati sastanak. Ja sam razgovarao telefonom s Izetbegovićem i rekao: “Nije problem da razgovaramo o svakom pitanju, ali na entitetskoj razini, a ne da stalno dovodite u pitanje i problematizirate bilo koje pitanje.” To nije ni uredu niti je korektno. Za nas je bilo teško prihvatiti Biseru Turković na mjestu ministrice vanjskih poslova, ali to nismo osporili jer je to stvar bošnjačke strane – dodao je Dodik.

Ponovio je da je SNSD jedini “legitimni predstavnik srpskog naroda u FBiH” te je sasvim logično da imaju potpredsjednika FBiH i da participiraju u Vladi FBiH.

Doveo je u pitanje mogućnost da se novi saziv Vlade FBiH formira u ovom mandatu te je rekao da se SNSD “približava tome da ima šest izaslanika u Domu naroda FBiH”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Osnovana podružnica HKDU BiH

- Budući da se bliže Lokalni izbori 2020.godine, vrijeme je da svi ozbiljno i odgovorno pristupimo pripremama, pa u tome kontekstu, sa zadovoljstvom možemo...