DODIK: SDA je oduzela pravo jednom narodu da sam bira člana Predsjedništva BiH

Ustav BiH je umnogome kopija Ustava SAD. U njega su ugrađena i pozitivna rješenja koja su omogućavala efikasno funkcioniranje BiH u okviru bivše Jugoslavije, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

– Prije svega, element “nacionalnog ključa”, koji je sprečavao dominaciju bilo kojeg naroda nad drugim. Autori Dejtonskog sporazuma, time i Ustava, imali su u vidu specifičnost BiH, njeno nasljeđe, kompleksnost odnosa. Vodili su računa da tako uređena BiH bude dovoljno komotna za sva tri naroda i dva entiteta – rekao je Dodik.

Dodaje da su o svemu vodili računa, ali previdjeli su spremnost, prije svega, SDA, ali i nekih drugih da zlouporabe i izigraju uspostavljeni okvir.

– Nikada SDA i njeni sateliti nisu željeli BiH tri ravnopravna naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji od druga dva. Zato su prvo oduzeli pravo jednom narodu da sam bira člana Predsjedništva i gotovo polovicu postojanja dejtonske BiH jedan narod je predstavljao čovjek čije se uporište u tom narodu mjeri promilima. Zato danas govorimo o izmjenama Izbornog zakona, prije svega da bismo spriječili njegovu zlouporabu. Da bismo oduzeli pravo pojedinima koje nikada nisu ni imali – kazao je Dodik.

Dodao je unapređenje izbornog procesa nešto što apsolutno nije sporno.

– Govorimo o promjeni Ustava da bismo spriječili njegovo kršenje. Kakvog li apsurda. RS ima motiv da se Ustav poštuje, da BiH funkcioniše kao zemlja u kojoj su Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali ravnopravni. U kojoj se predstavnici naroda dogovaraju kako da život učine boljim. Motivi nekih je da dominiraju nad drugima i da nameću rješenja. Znači, nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima – zaključio je Dodik./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img