SRPSKI ČLAN I PREDSJEDTELJ PREDSJEDNIŠTVA BiH

DODIK: SAD podržava Bošnjake i ignorira činjenicu da u BiH žive tri naroda

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se Republika Srpska zalaže za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma čijim Aneksom četiri je propisano da samo što je striktno dano pripada BiH, a sve ostalo entitetima.

– Republici Srpskoj su otimali ono što je izvorno, a nametali ono za što su smatrali da treba uraditi kako bi izgradili jedinstvenu BiH s jednom nacijom i jezikom – rekao je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

On je podsjetio da su se SAD opredijelile da u BiH pomažu Bošnjake, ignorirajući činjenicu da u BiH žive tri konstitutivna naroda.

– Neriješeno pitanje na Balkanu, onako kako smatraju SAD, znači deklasirati Srpsku i srpski nacionalni interes i onemogućiti naš značaj. Od nekoliko predstavnika međunarodne zajednice sam čuo da BiH neće ući u EU dok se ne odrekne konstitutivnih naroda – dodao je Dodik, prenosi Srna.

On je istaknuo da nije interes RS podržavati legitimitet novog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i doprinos usvajanju zakona o javnim nabavkama.

– Zato moramo definirati stratešku borbu. Činjenica je da je svijet uzavreo zbog novih problema, novi izbori u SAD dovode do izražaja staru američku politiku na ovim prostorima, a EU pokazuje sve veći neuspjeh i propala je politika njenog proširenja na Balkan – kaže Dodik.

On je naveo da, zbog svega, Republika Srpska mora imati jasne stavove u kontaktima s međunarodnom zajednicom.

– Republika Srpska i Srbija moraju imati razgovor o tome kako će se Srpska pozicionirati o pitanju dijaloga Beograda i Prištine. To smo već učinili, jer nismo priznali samoproglašeno Kosovo – rekao je Dodik.

On smatra da je uništena percepcija onih koji su tražili da se ide u Dayton dva, kojeg neće biti.

– Ovdje nam pokušavaju uzimati prava i gubiti nadležnosti. Europa sve više od nas traži da se na drugačiji način odnosimo prema Rusiji i Kini. Smatram da ne treba da ih izgubimo kao partnere, ali i da jednako tako surađujemo i sa SAD – rekao je Dodik, navodeći kao primjer zahtjev da se odbaci pristup kompanije “Huawei” tržištu BiH.

On je ponovio da nije točna tvrdnja o “malignom utjecaju” Rusije u BiH, što je u funkciji pripreme da BiH dođe u poziciju da uvodi sankcije Rusiji./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...