Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

DODIK S VODSTVOM SNSD-A: Razgovarali smo što raditi ako ne dođe do formiranja Vijeća ministara

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na narednom sastanku s liderima SDA i HDZ-a.

Istakao je da je takva situacija bila i u prošlom mandatu i da ne odustaju od tog stava koji će zagovarati i u srijedu, na “završnim” razgovorima predstavnika njegove stranke sa SDA i HDZ-om o mogućem formiranju Vijeća ministara.

“Mene što se tiče ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da žele da završiti tu priču oko formiranja Vijeća ministara. Razgovarali smo što raditi u uvjetima, ukoliko do toga ne dođe što je moguće prije”, rekao je Dodik u pauzi sastanka stranačke koordinacije SNSD-a.

Podsjetio je da je EU tražila da se formiraju vlasti i na razini BiH i u Federaciji BiH, kao uvjet da bi se dalo mišljenje BiH za kandidatski status za EU.

Tvrdi da će to biti teško, jer je na sceni „očigledna opstrukcija formiranja Vijeća ministara BiH“.

Razgovarano je, kaže, što učiniti ukoliko se nastavi s onemogućavanjem rada Vijeća ministara u novom sazivu.

Onda, kaže, neće biti spremnosti ni za rad drugih bh. organa.

“Ukoliko pustite da radi Zastupnički i Dom naroda onda legalizirate sastav Vijeća ministara BiH, koji nije izborna volja RS i građana koji su glasovali, kao ni onih koji su uopće glasovali na izborima u BiH. U BiH je jedna ozbiljno teška situacija, potpune paralize rada organa”, dodao je Dodik.

Ponovio je protivljenje RS ulasku BiH u NATO-savez.

Osim Dodika, sastanku najužeg vodstva SNSD-a prisustvuju potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, članovi Glavnog odbora Dragan Lukač, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Slavko Mitrović./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte