Hrvatski Medijski Servis

DODIK S LAVROVOM Evo čemu je sve razgovavaro i što je dogovorio

Foto: RTRS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Sankt Peterburgu sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Dodik je informirao Lavrova da je u Republici Srpskoj situacija stabilna, ali da je problem to što još nije formirana vlast na razini BiH.

Lavrov je zahvalio za doček u Banjaluci prošle godine, te zamolio Dodika da ga informira o stanju u BiH, javlja RTRS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je s ministrom vanjski poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom razgovarao o političkoj situaciji i nizu ekonomskih i drugih aranžmana s Rusijom.

“Lavrov je u jesen prošle godine bio u Banjaluci i ovo je bila prilika da sagledamo što smo učinili od tada. Naše teme su bile ekonomija i politička situacija u BiH i regiji, a Lavrov je govorio o kretanju globalnih odnosa što može biti dobar orjentir za nas”, rekao je Dodik novinarima u Sankt Peterburgu.

Dodik je naglasio da su razgovarali o mogućnosti organiziranju sastanaka na ministarskoj razini u formatu Rusija, Turska, Srbija i BiH koji bi trebao pospješiti saradnju između tih zemalja.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima jačanja kapaciteta naftne industrije u RS čiji je vlasnik ruska kompanija “Zarubežnjeft”.

“Vjerujem da ćemo uspjeti da kroz rekonstrukciju dijela naftne industrije očuvamo i dodatno razvijamo te kapacitete. Razgovarali smo o certificiranju poduzeća “Orao” iz Bijeljine da može obavljati reparaciju i modernizaciju helikoptera ruske proizvodnje, te o napretku izgradnje rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci”, naglasio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i vršitelj dužnosti gubernatora Sankt Peterburga Aleksandar Beglov danas potpisali “Mapu puta” – aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca suradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za razdoblje 2019-2021. godina.

“To je u okviru naše prethodne suradnje i odnosi se na naredne tri godine. Sankt Peterburg je mjesto gdje su koncentrirani naši napori da stvari koje je dogovorila predsjednica Republike Srpske operativno realiziramo. Redovito smo na ovom forumu i to je za nas veoma važno”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedna od novina u suradnji sa Sankt Peterburgom jeste da će biti formirana radna grupa koja će se baviti razvojem novih tehnologija.

“Upoznali smo domaćine da smo u okviru nove organizacije Vlade formirali posebno ministarstvo koje se time bavi. Vjerujem da će radna grupa dati rezultat do dolaska gubernatora u Banjaluku kojeg očekujemo tijekom jeseni”, kaže Dodik.

Govoreći o današnjem sastanku s ministrom vanjskih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem, Dodik je rekao da je Katar prisutan u BiH s nekom vrstom investicija, ali da su zainteresirani i da realiziraju nova ulaganja.

“Oni su zainteresirani da investiraju u izgradnju hotela na različitim destinacijama, interesuje ih način na koji njihovi građani mogu kupiti nekretnine jer sada to mogu učiniti samo firme, a zainteresirani su za suradnju s namjenskom industrijom u BiH”, naglasio je Dodik.

On je dodao da je apostrofirao da je RS veoma zainteresirana da radi s Katarom u oblasti namjenske industrije i razvoja turizma, te da mu je prezentirao uspješna kretanja koja se tiču Olimpijskog centra “Jahorina”.

Dodik je rekao da Katar ima nerazumijevanja sa susjednim zemljama i da je El Tani iznio svoja viđenja na koji način će to biti rješavano, te da ga je upoznao i o situaciji u BiH.

Dodik i Cvijanović sudjeluju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu koji je okupio dužnosnike i poslovnu elitu iz velikog broja zemalja./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte