DODIK: Rusi žele graditi plinovod kroz RS, žabokrečina u Sarajevu toliko užegla da je nepodnošljiva

Sastanak s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim bio je veoma uspješan, rekao je u razgovoru za RTRS srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodik je naglasio da je Rusija spremna praviti plinovod u Republici Srpskoj.

Istaknuo je da je Medvedu poznato da vlast u BiH nije formirana, kao i da su mu poznati razlozi. Prije svega Akcijski plan(za člantsvo u NATO-u, op hms).

– Razgovarali smo i o poziciji Rusije. Rusija se stabilizirala nakon sankcija i to je dfinitivno svima jasno pa i onima na Zapadu. Rusija nema agresivnu politiku ni na regionalnom, ni na nekom drugom planu. Oni imaju interes svoje energente, kojima su veoma bogati, distribuirati širom svijeta do potrošača za koje misle da mogu biti njihov konzum i u tom pogledu njihov interes je jasan – rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da Rusi žele graditi plinovod i biti prisutni sa stajališta energenata na ovom prostoru.

– To nekima ne odgovara. Zna se da Amerikanci hoće prodavati plin koji se komprimuje iz Amerike ali to su odnosi između velikih, koji imaju svoj interes. Mi trebamo izabrati ono što je jeftinije i za nas dugoročno sigurnije – smatra Dodik.

Ističe da se iz tih razloga upravo i kreira politika prisustva.

– Ruskog političkog utjecaja ovdje gotovo da nema. On se jedino manifestira kroz to da Rusija s potpunim pravom nije dio većina koje su o okviru PIC-a, koji je nepravno, dakle izvan Daytonskog sporazuma formiran, nema isti stav ili onog što Rusija ne želi u Vijeću bezbjednosti podrži lažne izjave visokog predstavnika i što uvijek zadržava to u okviru diskusije – naveo je Dodik.

Ističe da upravo zbog toga već desetak godina Vijeće sigurnosti diskutira o stanju u BiH, ali nikada ne može donijeti ni jednu odluku.

– A znamo kakve bi odluke bile. Naravno, štetne za Republiku Srpsku da nije prisustva Rusa u Vijeću sigurnosti, istaknuo je Dodik.

Dodao je da su Rusi naši prijatelji i u tom pogledu.

– Mi želimo suradnju s EU, članstvo u NATO ovaj narod neće i ja to poštujem, kazao je Dodik.

Na pitanje očekuje li opstrukcije iz BiH kada je izgradnja plinovoda u pitanju srpski član Predsjedništva je rekao da ovo upravo i pokazuje besmislenost BiH.

– Sve ono što tamo funkcionira je zato što je to podsticaj iz različitih veleposlanstava, koji žele nešto raditi, kreirati, koji špekuliraju, koji pokušavaju ponovo vratiti dominaciju nad tužiteljstvima, pravosudnim sustavom da bi se obračunavali s političarima – smatra Dodik i dodaje – Dakle, to je jedna žabokrečina u Sarajevu koja je do te mjere užegla da je miris koji dolazi odatle nepodnošljiv. Vjerujem da će biti nekih opstrukcija, ali imamo druge načine to uraditi – poručio je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VRSALJKO NIJE NASTUPIO

Atletico uvjerljiv protiv Mallorce

Nogometaši Atletica učvrstili su na trećoj poziciji Primere pobjedom na svojoj Wandi nad Mallorcom 3-0 u prvoj utakmici 34. kola.Alvaro Morata je iz penala...