DODIK: Rušenje džamije Arnaudija bila je greška i čin bezumlja

Na otvorenju obnovljene Arnaudija džamije u Banja Luci bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se obratio prisutnima i poželio sreću vjernicima da u miru koriste obnovljenu džamiju.

“Rušenje ove džamije bila je greška, bio je čin bezumlja”, tim riječima je Dodik započeo svoj govor, dodavši da se rušenjem “ne može zaustaviti ni narod ni vrijeme”.

Istaknuo je da obnavljanje Arnaudije 30 godina nakon rušenja upravo simbolizira besmisao njenog rušenja.

“Zahvalan sam svima koji su pomogli, prije svega Turskoj koja je izdvojila najznačajniji dio novca i svima drugima koji su dali podršku izgradnji. Džamija svjedoči tome da na ovom prostoru može živjeti mir. Svatko ima pravo biti svoj, može biti drugačiji, pripadnik jednog, drugog, petog naroda, ali svi zajedno moramo graditi mir. Upravo ovdje želimo pokazati našu sposobnost te vrste”, kazao je on.

Vjernicima je čestitao Dan džamija, kao i otvaranje renovirane Arnaudije.

“Vama vjernicima, želim čestitati ovaj dan, Dan džamija, ali i ponovnu izgradnju ovog prelijepog objekta, koji živi ovdje kroz stoljeća i svjedok je postojanja, radosti, ali i bezumlja koje je dovelo do njegovog rušenja. Želim da vjernici ovo koriste u najvećem miru i tišini i da ih nitko ne dotiče i ne dira, to je ono što trebamo osigurati mi ovdje u RS-u, ali i širom regije”, poručio je Dodik.

Dodao je da “političari uzavrelih strasti šalju razne poruke”, ali da “jedino što preostaje u našim životima je da mirno proživimo ovaj život, da svi imamo jednaka prava gdje god živjeli”.

Na kraju je kazao da će institucije RS-a biti tu da podrže sve buduće poslove i potrebe IZ u BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img