DODIK: Realno je da glavni pregovarač BiH u EU bude iz RS

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da je nemoguće da se BiH kreće europskim putem, ako tu nije RS, bez koje, kako on kaže, ništa u tom procesu ne bi bilo postignuto.

Ponovo je naglasio da bi glavni pregovarač trebao biti iz manjeg RS.

– Mi ćemo tražiti odgovor ima li on neku ingerenciju i zašto se petlja u sve ovo? Kako misle da BiH ide ka europskom putu, ako nije uključena RS? Kako misle da bi se došlo do ovoga, da nije bilo Republike Srpske. Razne bitange su se navukle ovdje, pokušavaju unijeti nestabilnost i nemir – rekao je Dodik Srni na pitanje da prokomentira izjavu Christiana Schmidta da se ne smije dozvoliti da Dodik “sjedi za europskim stolom u Bruxellesu i odlučuje ili blokira”.

Dodik je ponovo Schmidta nazvao “nelegalnim” i rekao:

– Sve i da je legalan visoki predstavnik – po definiciji nema nikakvih obaveza niti prava vezanih za europski put BiH. Međutim, u nedostatku da bilo šta radi i bilo šta pokuša, on se sada petlja gdje mu nije mjesto.

Predsjednik RS je istaknuo da se nemoguće kretati dalje ka EU, a da se u tome ne vidi RS.

– Mi smo ovih dana upravo vidjeli to – mnogi su trebali primjetiti da smo šutjeli, da nismo izazivali, da smo željeli da se pokaže ovo što je pokazano, a to je da je Europsko vijeće priznalo to što su uradila dva entiteta i tri konstitutivna naroda – rekao je Dodik i napomenuo da, da nije bilo dva entiteta i tri konstitutivna naroda – nijedna odluka ne bi bila donijeta.

Dodik je napomenuo da je RS spremna i dalje raditi na tim pitanjima.

– Smatramo da je racionalno i realno da glavni pregovarač bude iz Republike Srpske, imajući u vidu sve rečeno proteklih dana, a da su mnogi Bošnjaci i Hrvati već zauzeli važna mjesta u tom pregovaračkom procesu, te da nema vidljivih ljudi iz RS-a – pojasnio je Dodik.

On je najavio da će već u ponedjeljak, 25, a najkasnije u utorak, 26. ožujka , putem zastupničkog Kluba biti predložen Zakon o Ustavnom sudu, te Zakon o sudovima BiH u redovnu parlamentarnu proceduru, u skladu s ranijim dogovorom s partnerima.

– Nastavljamo da radimo. Apsolutno nema europskog puta BiH bez vidljive pozicije RS, bez obzira na to tko u ime nje nastupao i tko je zastupao – zaključio je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img