DODIK: Raspodjela vlasti među strankama ne uključuje one koji su ušli u koaliciju sa SDA

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da je Zoran Tegeltija danas imenovan za službenog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Također je napomenuo da  u raspodjeli vlasti između stranaka ne mogu sudjelovati stranke koje su ušle u koaliciju sa SDA. Dodik pojašnjava da razgovore nastavlja isključivo sa nositeljima nacionalnih blokova.

“SNSD-u u Vijeću ministra pripadaju ministarstva ekonomskih odnosa, prometa i veza i izbjeglica, kao i tri zamjenička mjesta u ministarstvima civilnih poslova, obrane i sigurnosti”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednica Izvršnog odbora i Predsjedništva SNSD-a i dodao da će s koalicijskim partnerima dogovoriti raspodjelu ovih šest funkcija, iako već postoje određeni nagovještaji kako će to izgledati, prenosi Srna.

On je napomenuo da još ne može priopćiti imena, jer će i sam mandatar morati obaviti konzultacije.

Dodik je podsjetio da SNSD nema nijedan uvjet za formiranje vlasti na razini BiH, kao i da postoje osnovne pretpostavke u vezi s izjavom koju su potpisali sa SDA i HDZ-om BiH i Aneksom jedan koji podrazumijeva raspodjelu funkcija.

“To nije nikakav koalicijski sporazum, već principi na kojima će se odvijati eventualna suradnja koja ide za tim da se promoviraju europske integracije i da se uvažavaju mišljenja svih u vezi s bilo kojim strateškim pitanjem u BiH, pa i za samu NATO integraciju”, naveo je Dodik.

On je pozdravio i formiranje “bošnjačke reprezentacije” u političkom smislu.

“Raspodjela među strankama u BiH ne uključuju i one koji su ušli u koaliciju sa SDA”, pojasnio je Dodik i naglasio da SNSD i dalje vodi razgovore samo s nositeljima narodnih blokova.

On je naglasio da su danas Izvršni odbor i Predsjedništvo ponovili da je nemoguće prihvatiti bilo kakav dokument koji može poslužiti kao osnova za aktivaciju MAP-a ili članstva u NATO, te da ostaju privrženi Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ČOVIĆ GLASOVAO U MOSTARU

Dao sam podršku onima koji nas razumiju, a to je Plenković

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović glasovao je u Mostaru na izborima za hrvatski sabor. Čović je glasovao na biračkom mjestu...