Sve vijesti

PREDSJEDNIK RS

DODIK PORUČIO KONAKOVIĆU: Sarajevo nije europski Jeruzalem, tu crkva i sinagoga služe da se zavaraju naivni turisti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagirao je na komentar ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je reagirao na izjavu veleposlanice Izraela u BiH Galit Peleg. Peleg je, niame, u izjavi za RTV Herceg Bosne kazala da je bila šokirana vidjevši zastavu ISIL-a na skupu Podrške Palestini u Sarajevu, te se upitala je li to taj “europski Jerusalem”, na što je Konaković odgovrio kako je neprihvaljivo da ona napada Sarajevo, te kako “Sarajevo jeste europski Jerusalem i da svjetli jače nego ikada”.

Dodiku se nije svidjelo to što je Konaković poručio, a posebno je naglasio da je neprihvatljivo da Konaković iznosi stavove u ime Bosne i Hercegovine.

-Ne mogu i neću razumnijeti da se i to radi, opet, na podmukao način, kvalifikujući građanski rat u BiH agresijom. Ako nije bio građanski rat, a muslimani bili žrtve, kako sugerira Konaković, onda su agresori bili Srbi iz Trebinja, Zvornika, Rogatice ili Banje Luke. Priča o navodnom genocidu i stradanju Bošnjaka u građanskom ratu u BiH ima za cilj krivotvoriti povijesne činjenice od kojih jedna kaže da je u tom ratu stradalo oko 30.000 Srba, što Konaković prešućuje – rekao je Dodik za Srnu.

Izjavio je da nema ništa protiv Konakovićevih polemika s bilo kime, ali da ne bi smio, kako Dodik navodi, iskrivljavati povijesne činjenice.

– Sarajevo nije europski Јerusalem, to je gotovo etnički očišćen grad u kojem pravoslavna i katolička crkva i sinagoga služe kao objekti za zavaravanje naivnih turista koji u Sarajevu provedu dan u neznanju. Sarajevo je grad iz koga je protjerano 150.000 Srba i koji naseljavaju dominantno muslimani Bošnjaci, a sliku multietničnosti im daju članovi diplomatskog kora, koji doduše nisu rezidentni, ali borave tamo – kazao je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...