DODIK PORUČIO IZETBEGOVIĆU: Ne prelazi ni s kim entitetsku liniju, imamo se čime braniti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića vode ka destabilizaciji i da se njima stavio na mjesto prvog čovjeka koji promovira nasilje na Balkanu.

Dodik je komentirajući izjavu Izetbegovića o tome da BiH treba priznati Kosovo, kazao da bošnjački član Predsjedništva opasno zlorabi tu poziciju jer ono što on govori nije stav BiH, već njegov osobni i na taj način on ne može predstavljati BiH.

“On govori i da bi nešto napao Republiku Srpsku. Može se postaviti pitanje čime, iz koje prazne puške on može pucati, na koje prijatelje se on poziva, ove iz Sirije, koji su sada izgubili Islamsku državu za koju se i on zalaže i zalagao se i njegov otac Alija Izetbegović, koji je napisao političku platformu za islamsku državu”, rekao je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Alija Izetbegović govorio da bi žrtvovao mir za BiH i da je to učinio, a da Bakir slično poručuje.

“S tim što Bakir Izetbegović valja gluposti, sam sobom je zanesen, svojim navodnim uspjehom, priznao bi Kosovo, a Republiku Srpsku bi napao svojim, ne znam kakvim, snagama. Nemoguće je odvojiti pitanje Kosova i govoriti o priznanju Kosova, jer tada ne priznajete teritorijalni integritet Srbije s kojom navodno Bakir pokušava poslati poruku da želi surađivati”, napomenuo je Dodik.

Predsjednik Dodik je poručio da će Republika Srpska ići svojim putem, da se ima kako braniti i ima joj tko pomoći.

“Ne mora Bakir Izetbegović o tome brinuti, niti treba nešto o tome znati i otkud ovakve njegove izjave koje su išle za tim da nam poruči da je spreman kao, navodno, okupiti BiH patriote”, rekao je Dodik.

Dodik ističe da BiH patriota nema u Republici Srpskoj, a koliko razumije situaciju, nema ih ni kod Hrvata u BiH.

“Možda bi malo tih patriota našao u pripadnicima Islamske države, a ostali bošnjački svijet nije spreman ni na kakvu radikalizaciju. Ali Bakiru Izetbegoviću to ne smeta i on bi nastavio i dalje da promovira ideju rata”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da u Republici Srpskoj ne postoji nikakva formalna odluka o procesu osamostaljenja, ali da u Srpskoj ljudi o tome razmišljaju. “A što to razmišljanje smeta Bakiru, to je njegov problem”, dodao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, ta Bakirova izjava najviše govori o njemu, on živi u stereotipu, a za Srpsku to može biti opasna stvar jer on prijeti nasiljem.

Dodik je poručio da u Republici Srpskoj nema snaga koje su spremne na nasilje, da Srpska vodi miroljubivu politiku i da je spremna rješavati probleme političkim sredstvima.

“A Bakir, vidim, da je spreman rješavati vojnim sredstvima. Samo ću mu reći da zna da imamo čime braniti se, nemoj da mu padne na pamet da prelazi entitetsku liniju ni s kim. A veoma dobro ćemo razmisliti i koliko ćemo SIPA-u i Oružane snage BiH ovdje još dugo trpiti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, s takvim izjavama Bakir Izetbegović šalje poruku da u okviru tih snaga na prostoru Srpske postoje oni koji su spremni upotrijebiti nasilje.

Komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića o tome da Srbija treba odustati od nametanja u Sandžaku i da “prepusti ljudima tamo da normalno dišu”, Dodik je kazao da se Izetbegović neprimjereno miješa u unutarnje stvari druge zemlje, da to predstavlja napad na Srbiju.

“Ovdje je pala svaka maska, pa i onih u Beogradu koji su mislili da je Bakir Izetbegović adresa za normalizaciju odnosa”, rekao je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da će BiH priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je, kako kaže, i dosad trebalo učiniti.

U slučaju da Republika Srpska krene putem Katalonije i proglasi nezavisnost, Izetbegović kaže da će raditi ono što će raditi sve patriote u toj zemlji. “Braniti ono na što smo stekli pravo borbom od 1992. do 1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom”, kaže on.

Govoreći o Sandžaku, Izetbegović je za “Deutsche Welle” rekao da nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.

“Smatram da Srbija treba odustati od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku. Srbija treba  odustati od nametanja, jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o učešću Bošnjaka u policiji, tužiteljstvu, sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola”, dodao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije