Sve vijesti

PREDSJEDNIK RS

DODIK: Politički muslimani će srušiti BiH, bolje bi bilo da nije ni dogovorena u Daytonu

Politički muslimani će srušiti BiH, ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u izjavi Srni i dodao da Srbi moraju biti pametni i sačuvati Republiku Srpsku.

– Moramo sr nastaviti okupljati, vraćati ono što je zapisano u međunarodnom ugovoru, koji kaže da postoji granica između dva entiteta, da preko te granice ne mogu prelaziti oružane snage jednog entiteta na prostor drugog entiteta. Sve to lijepo piše, ali oni su odavno srušili svako slovo Dejtonskog sporazuma – istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi trebaju biti pametni, oprezni i sačuvati da Republiku Srpsku, njen teritorijalni integritet, suverenost.

– Ne krijem da nisam pobornik ove ispregovarane zemlje u Daytonu. U tom Daytonu je napravljena greška što je ona opstala, trebala je buti podijeljena na tri zasebne države koje bi mogle zajedno napraviti suradnju na regionalnoj razini – rekao je Dodik.

On je dodao da BiH kao takva nikada nije ni postojala pa nije ni sada mogla biti predmet održivosti, a u prilog tome govore i pokušaji Sarajeva da zadrže strance u odlučivanju u BiH.

Dodik je podsjetio da su stranci kreirali sve odluke koje su išle ka tome da sruše ustavni poredak.

On je napomenuo da, kada je riječ o suverenosti BiH, najbolje govore ljudi poput ministra vanjskih poslova BiH Elemdina Konakovića koji misle da treba ostati samo na pričama kako stranci trebaju donositi odluke, te upitao kakva je to suverenost.

Dodik je ukazao i na podvalu u vezi s imovinom i želje političkog Sarajeva da se sve ono što je na štetu Republike Srpske legalizira u Ustavnom sudu BiH.

– Ne znam kako će to donijeti na razini Parlamentarne skupštine BiH, to se tamo neće naći na dnevnom redu – rekao je Dodik.

Dodik je pozdravio i izjave pojedinih opozicijskih lidera koje pitaju kako je moguće da BiH ide u EU s OHR-om i stranim sucima. “To je nešto što dijelimo”, istaknuo je Dodik.

On je dodao da se Konaković i lider SDA Bakir Izetbegović ne bore za sustav pravne države, nego nepravne i da otuda i njihova borba za Ustavni sud BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...