Dodik podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

U priopćenju Ureda srpskog člana Predsjedništva navodi se da se razlog za upućivanje ovog zahtjeva nalazi u činjenici da navedeni Zakon nije u skladu s članom 1., stav 6. Ustava BiH u kojem se kaže da “o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo”.

U priopćenju se pojašnjava da se “u zahtjevu, koji je danas podnio srpski član Predsjedništva, navodi se da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega proizilazi da nije u skladu s Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana jedan stav šest Ustava BiH.

“Imajući u vidu navedeno, sve mijenjane i dopunjavane odredbe Zakona iz 2004. godine nisu u skladu s Ustavom BiH zato što tekst usvojen od Parlamentarne skupštine BiH nije na snazi jer nije potvrđen od Predsjedništva BiH. Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH “Službeni glasnik BiH” broj 23/04/, koji nije usvojen u skladu s članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene”, navodi se u zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Odredbe koje se nalaze u neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja, dodaje se u priopćenju.

Srpski član Predsjedništva predložio je Ustavnom sudu BiH da sukladno Ustavu i Pravilima Ustavnog suda BiH donese odluku prema kojoj navedeni Zakon nije u suglasnosti s članom jedan stav šest Ustava BiH zbog čega se isti ukida i njegove ukinute odredbe prestaju važiti, te da se naloži Parlamentarnoj skupštini BiH da narednog dana od dana objavljivanja odluke član 84 Zakona o obrani BiH uskladi s Ustavom BiH./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

O IZVJEŠĆU VSTV U PARLAMENTU BiH

TEGELTIJA: Zastupnici ne razumiju podjelu vlasti

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija smatra da veliki broj zastupnika u Parlamentu BiH, osim na deklarativnoj ravni, suštinski ne...