REAKCIJA NA REAKCIJU

DODIK: Pitanje imovine je ‘crvena linija’, Amerikanci ostvaruju obećanje dano Muslimanima

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je kao spekulativnu i netočnu ocjenu State Departmenta da izjavama o imovini “nastoji potkopati Ustavni sud BiH” i pozvao ih da točno navedu članak Ustava BiH u kojem imovina pripada BiH i u kojem se kaže da BiH o tome odlučuje.

Dodik smatra da je takva ocjena State Departmenta napisana od “muslimanskih lobista, koji su zloupotrijebili tu američku instituciju da na taj način to priopće”.

On je naglasio da je “State department u svojoj ocjeni pun netočnosti, koja ne bi trebala biti svojstvena jednom tako visokom organu moćne svjetske sile”.

“Oni pokušavaju srušiti ustavni poredak u BiH tako što ne žele kazati gdje u Ustavu piše da nepokretna imovina pripada BiH pa da bih ja to trebao poštovati. Da to piše tu, ja bih to poštovao, ali ne piše, nego se oni pokušavaju sakriti iza toga kako se trebaju poštovati odluke navodno organa BiH, i to je problem”, rekao je Dodik Srni.

Dodik je naglasio da BiH nije nadređena Republici Srpskoj, a da oni žele napraviti upravo to.

Prema njegovim riječima, ako su mislili na Ustavni sud, onda trebaju odgovoriti, ima li ijedan ustavni sud u svijetu koji donosi privremene mjere, kako je moguće da to radi, jer to nije predviđeno ni dejtonskim ni bilo kojim drugim sporazumom.

“Da je to predviđeno, to bi bilo istaknuto i napisano da može raditi i baviti se pitanjem izvan ustava, zato je i nazvan Ustavni sud, da štiti Ustav. Po tradicionalnom tumačenju prava i njihovom tumačenju prava to podrazumijeva da isključivo mogu sagledavati je li nešto u skladu s Ustavom ili nije, a ne da onda Ustavni sud proizvodi svoja rješenja, a onda to proglašava navodnim ustavom”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da tako i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, potpuno ignorirajući ustavnu poziciju, kaže da imovina pripada BiH.

“Niti je BiH država, niti će ikada biti, niti će ikada ovladati ovom imovinom, ova imovina pripada Republici Srpskoj, to neće zaustaviti ni State department”, poručio je Dodik.

Dodik je dodao da “riskira sada da isprovocira State department za neke dodatne mjere, koje bi oni učinili bez obzira je li nešto rekao”.

“Moraju razumjeti da je imovina ovdje crvena linija s kojom mi ovdje apsolutno računamo. Nećete nam uzeti imovinu. Ako želite napraviti antidejtonsku BiH, kao što je pravite sve do sada, vi iz State departmenta i drugi, mi u toj BiH nećemo biti”, poručio je Dodik.

On je pozvao State department da ga sada ponovo nazove secesionistom ili kako god hoće.

Dodik je rekao da je apsolutno logično poštovanje Dejtonskog sporazuma, koji najviše poštuje Republika Srpska, dok ga Amerikanci ne poštuju, već zloupotrebljavaju situaciju.

On je naveo da Amerikanci nisu jedini jamac Dejtonskog sporazuma i da imaju istomišljenike u Britaniji i nekim sličnom zemljama.

“Ali Dejtonski sporazum je, onog trenutka kada se potpisao i ovdje implementiran, u rukama nas, a ne njih”, dodao je on.

Dodik je “ukazao na to da se ostvaruje rano obećanje Amerikanaca muslimanima da potpišu Dejtonski sporazum, a da će oni u međuvremenu ojačati BiH, dodajući da je svjedočio tome na sastanku sa /nekadašnjim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH/ Harisom Silajdžićem i /bivšim pomoćnikom američkog državnog tajnika / Nikolasom Brnsom”.

“Tada je Silajdžić tražio da se počne ispunjavati ta vrsta priče obećanja koje je dato o Dayton , a Brns je rekao – ‘Pa zar ne vidiš da to upravo radimo’. To su stvari koje moramo imati na umu kada o tome pričamo i odlučujemo”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da ono što dolazi od State departmenta i SAD ne mora uvijek biti istina i da su ovaj put promašili potpuno.

“Promašili su priču o Ustavu, o imovini, neće da odgovore kako je moguće da je Republika Srpska i tada kada je prisustvo međunarodne zajednice bilo još i snažnije izvršila privatizaciju državnih poduzeća”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, tada su u State Departmentu bili neki drugi ljudi koji su iste odredbe ustava, kako ovi sada pokušavaju nakaradno tumačiti, rekli da imovina pripada entitetima, čak je i Silajdžić napisao i knjigu u kojoj govorio o tome i opisao tu scenu oko imovine.

“Ali eto, to ne znači ništa za ove skorojeviće koji sada u ime Amerike predstavljaju ili pokušavaju da predstavljaju neku silu”, rekao je Dodik.

On je poručio da nemaju što miješaju u unutarnje stvari i da bi od Amerike morale dolaziti točne informacije.

“Pozivam da točno navedu članak Ustava u kojem imovina pripada BiH, da navedu točno članak Ustava koji kaže da BiH o tome odlučuje i onda nećemo imati nijedan problem”, istaknuo je Dodik.

STATE DEPARTENT: Separatistička retorika opasna i štetna za napredak BiH

/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img