SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA SNSD

DODIK: Pisat ću Donaldu Trumpu, organizirat ćemo prosvjed pred OHR-om

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas nakon proširene sjednice Izvršnog odbora ove stranke da očekuje da će kroz parlamentarnu proceduru u prvoj polovini ožujka biti obavljena rasprava u Zastupničkom domu PS BiH o novom Zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je SNSD dostavio zajedno sa HDZ-om BiH.

Dodik je još jednom odbacio Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) i rekao da su zadužili svoja izaslanstva u Domu naroda u BiH da ga odbiju kad dođe na dnevni red. Ocijenio je da je glasovanje PDP-a i SDS-a za ovaj zakon “eklatantan primjer izdaje RS-a”.

– SDS i PDP su iz podaničkih razloga odbacili srpsko jedinstvo i obranu RS-a na razini BiH. SDS i PDP su radna jedinica SDA u RS-u – rekao je Dodik.

Kazao je i da će SNSD “najvjerojatnije u narednom razdoblju usvojiti povlačenje suglasnosti na prijenos nadležnosti za formiranje VSTV-a”.

– Ako stvari dalje budu eskalirale, učinit ćemo to i na drugim pitanjima – kazao je Dodik.

Još jednom je međutim, istaknuo da jamči mir i stabilnost u RS-u, te pozvao na dijalog.

– Ali neće se eliminirati političko djelovanje. Mi ne možemo prihvatiti da ispadnemo glupi kao narod. Ili će BiH biti dio i našeg aranžmana ili je neće ni biti. A sada poduzimajte sankcije kako hoćete – rekao je Dodik.

Rekao je da je SNSD zadužio svoje dužnosnike da razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodnih organizacija i veleposlanstava u BiH kako bi “istaknuli argumente RS-a o aktualnoj situaciji”.

Također, SNSD je odbacio kao akt pritiska pismo koje su veleposlanstvo Europske unije, OSCE-a i Veleposlanstvo SAD-a uputili srpskim zaposlenicima u organima BiH.

– To je neprimjerena praksa, kršenje Bečke konvencije i miješanje u unutarnje stvari u BiH i tražit ćemo od njihovih centrala da objasne njihovo ponašanje. Ovo je zastrašivanje zaposlenih u zajedničkim institucijama. Nikada nisu tako reagirali kada bošnjački predstavnici organiziraju sastanak sa svojim zaposlenicima – kazao je Dodik.

On je ocijenio da se time derogira pravo najviših dužnosnika u BiH da organiziraju sastanke sa predstavnicima u institucijama BiH.

– Oni su obični službenici. Ne prijetim, ali ja mogu lakše doći do njihovih šefova, nego što oni to misle i da ih pitam je li to što je veleposlanik prijetio našim zaposlenicima, da li je ti politika EU-a. Pismom ću pokušati doći i do Trumpa, da ga pitam je li to stav SAD-a. A posebno, ova nadmena veleposlanica iz OSCE-a. Pitat ću i Rusiju i druge članice… – kazao je Dodik.

Poručuje da je to “odmetnuta ekipa” koja misli da može vladati.

– Oni ovdjehoće upravljati, a moraju shvatiti da to ne može, da ima ekipa ponosnih ljudi. Nemojte vi nama ovdje predavati. Nigdje na svijetu nema da meni, članu Predsjedništva, predsjedatelju Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji i nama prijete da održimo sastanak sa svojim predstavnicima. Oni se panično boje da Bošnjaci ne dođu pred njihove rezidencije i veleposlanstva. Priznavali su mi ranije da im je veći problem da im se skupi 5.000 Bošnjaka i prosvjeduju, nego sva RS – kazao je Dodik.

Na press konferenciji je rekao i da će “odati tajnu”.

– Organizirat ćemo javni miting u Istočnom Sarajevu i tražit ćemo da se on preseli pred OHR u Sarajevo. Tražit ćemo suglasnost za to. Ako je to način, tako ćemo se ponašati. Gdje ima smisla da meni kao članu najvišeg organa u BiH zabrane razgovarati sa službenicima – rekao je.

Osudio je prijetnje Valentina Inzka, upućene RS-u kroz javne istupe.

– To je dokaz da je on u službi bošnjačkih političkih interesa u BiH i da je izgubio kredibilitet. O ovome treba Vlada RS-a da obavijesti zemlje potpisnice Daytonskog sporazuma i one koji su bile svjedoci, jer je kršio aneks 10., te da o tome obavijesti Vijeće sigurnosti – rekao je Dodik.

Najavio je da će pisati pismo predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu o radu njegove administracije u BIH.

– Slušao sam ga u govorima na Generalnoj skupštini UN gdje je rekao da poštuje suverenitet zemalja. Što je ovo, koja je ovo lakrdija i stavljanje u poziciju zamorčeta svih nas. Nije ni Amerika više što je bila. Mi smo ovdje eksperiment nekih ljudi. Raspolažemo informacijama da ti ljudi, počevši od Palmera, sve čine da bi kaznili RS – kazao je Dodik.

On je naveo da će ga pitati je li to stav američke administracije. On je odbacio i obilježavanje 1. ožujka u BiH, ocijenivši da je to pokušaj majorizacije i odbacuje da je to praznik u BIH jer nije usvojen nijednim aktom.

-Prvi ožujka je lažna predstava o prazniku BiH. Neprimjereno je da strani predstavnici idu na tu kvazimanifestacju i time doprinose da se to neriješeno pitanje dodatno usložni u BiH – kazao je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

WHO

Sve više i više mladih ima jako teške simptome

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u petak da diljem svijeta sve više mladih ozbiljnije obolijeva ili umire zbog zaraze koronavirusom."Vidimo sve više i više...