DODIK: Od 1. siječnja kaznena odgovornost za nepoštivanje odluka NSRS-a

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da će prijedlog izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima će biti uvedena odgovornost za nepoštovanje odluka Narodne skupštine RS narednih dana biti gotov, te vjerovatno stupiti na snagu od 1. siječnja.

– Zalagat ću se za to. Poučeni svime što se događa i što se događalo, svi moraju da se u vezi s važnim pitanjima za RS vrate u Narodnu skupštinu ako hoće imati stav i djelovati na razini BiH. Predstavnici RS u Sarajevu ne mogu glasovati po svome. Birani su u RS i imaju odgovornost prema svojoj izbornoj bazi. Ako misle da nešto nije u interesu RS, onda neka traže stav republičkih institucija – rekao je Dodik za ATV.

Govoreći o stalnom skidanju Nacrta godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara, Dodik je rekao da SDS ne smije ići dalje od toga i da im je lakše da to skinu s dnevnog reda nego da glasuju protiv i odbace to pitanje.

Dodik je istaknuo da je to pitanje bilo na dnevnom redu i prije posljednjih izbora, te da je tadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tražio da to ne bude tada razmatrano jer bi Dodik mogao to iskoristi da ih napada, pa da izgube izbore, te rekao da će to oni završiti poslije, a ako ne stignu, da to stave Dodiku u ruke.

– To je tipično Ivanićevo ponašanje. Onda je glasovao za Strategiju vanjskih poslova u kojoj je u suštini prihvaćen put ka NATO-u. Zato oni to stalno skidaju s dnevnog reda – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, taj dokument nije predložio nitko od ovlaštenih predlagača i takav slučaj je bio i na sjednici Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da bi volio bih da su to stavili na dnevni red, ali da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović to skinuli jer su znali da će on glasovati protiv i posegnuti za vitalnim nacionalnim interesom.

– Vidjelo se da ja to mogu i hoću, te da neću oklijevati da posegnem za vitalnim nacionalnim interesom ako je nešto u interesu RS. Za svakog, osim SDS-a i PDP-a, važno se vraćati u Narodnu skupštinu Republike Srpske koja je mjesto za donošenje konačne i obvezujuće odluke za sve. To je jamstvo da nitko ne može biti preglasan – kaže Dodik.

Mjesec i pol nakon što je posegao za vitalnim entitetskim interesom u vezi s Pelješkim mostom, podsjetio je Dodik, RS je dobila suglasnost Hrvatske za početak izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, što je Republici Srpskoj potrebno i što je njen interes./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HRVATSKI EUROZASTUPNIK

PICULA ODGOVORIO BRNABIĆ: Razočarale su me vaše, bez ikakvih dokaza, nekoherentne optužbe

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP), član političke grupe europskih Socijalista i demokrata, komentirao je situaciju u Srbiji."Prizori policijske brutalnosti prema prosvjednicima...