Dodik o križu na Zlatištu: Vjerski simboli ne bi trebali nikome smetati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne vidi razlog zašto Udruženje logoraša RS-a nema pravo podići križ u znak sjećanja na patnje koje su imali te ne vidi ni razlog zašto se “podigla tolika tenzija“ oko križa na Zlatištu iznad Sarajeva.

Naveo je da je križ podiglo Udruženje logoraša RS-a čija je to težnja bila već duže vrijeme.

-To je bio legitiman čin tog udruženja koje na taj način želi iskazati svoje sjećanje prema patnjama. Moguće je da neke druge to iritira i podsjeća na neke druge patnje, ali ne vidim da bi danas u multietničkom i multivjerskom društvu kakvo je BiH trebalo nekome smateti križ ili bilo što drugo. Kao što znate i u RS-u ima drugih vjerskih obilježja i to nitko nije dovodio u pitanje – naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da sve ove stvari treba rješavati na regularan način i da ne treba shvatati kao neki inat, jer bi onda svako vjersko obilježje trebalo tako proglašavati.

Mišljenja je da križ na Zlatištu treba “tamo ostati dok se proceduralno ne omogući njegovo podizanje na pravi način”.

I predsjednik Saveza Branislav Dukić rekao je novinarima u Banja Luci da ova organizacija neće odustati od postavljanja spomen-obilježja stradalim Srbima u Sarajevu te naveo da će bilo koga tko pobijedi na predstojećim izborima u RS-u čekati ovaj problem.

Tvrdi da podizanje križa na Zlatištu nema veze s izborima i najbolje je da se političari ni ne miješaju u to.

I potpredsjednik Saveza Boro Medić tvrdi da bi rješenje postojeće situacije bilo da visoki predstavnik deblokira stavljanje na raspolaganje kao državne imovine zemljišta na Zlatištu, da bi ga nakon toga RS dodijelila Savezu logoraša radi podizanja spomen-crkve.

-Obećavamo da ćemo odustati od podizanja spomen-križa ako nam se dozvoli da gradimo spomen-crkvu, jer spomen-križ onda nema smisla – rekao je Medić./Fena/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...