DODIK O IZJAVAMA PALMERA: Nema promjene Daytonskog sporazuma dok narodi i entiteti ne odluče

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Daytonski sporazum međunarodni ugovor i da se on ne može mijenjati dok dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne odluče to uraditi.

Komentirajući izjavu specijalnog američkog izaslanika za Balkan Matthew Palmera da je Daytonski sporazum podložan izmjenama, Dodik je istaknuo da su promjene ovog sporazuma regulirane i da je apsolutno kršenje međunarodnog prava to što su radili prethodni visoki predstavnici, podržani prethodnom američkom politikom, a to je da su rušili Daytonski sporazum.

“Oni jednostavno iz navike pokušavaju zadržati takvu vrstu priče. Mislim da sudbina BiH ovisi od toga hoćemo li se vratiti na izvorni tekst sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima koji dolaze sa strane”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Na pitanje može li Narodna skupština Republike Srpske ratificirati Daytonski sporazum, kako to tvrde neki pravnici i politikolozi, Dodik je odgovorio potvrdno.

“Narodna skupština predstavlja Republiku Srpsku. Srpska je strana potpisnica svih aneksa Daytonskog sporazuma, pa prema tome i Aneksa četiri koji se zove Ustav BiH. Narodna skupština je ta koja ima pravo da, ne samo prihvati, nego i da mijenja Daytonski sporazum i samo je to mjesto gdje u ime Srpske može biti osigurana odluka i politička volja za bilo što o tome”, rekao je Dodik.

On ističe da, što se tiče Republike Srpske, Daytonski sporazum ima podršku u obliku u kojem je napisan.

“Za promjenu Daytona potrebna je i naša politička volja. Nje nije bilo ni onda kada su pokušali vršiti pritisak i uvjetovati ljude. To su bili neregularni uvjeti za izražavanje političke volje”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da su sve odluke koje su donijeli Petrič, Ashdown i svi drugi visoki predstavnici pravno ništavne, jer se, kako kaže, zasnivaju na neizražavanju političke volje.

“Oni su sebi pribavili bonska ovlaštenja za koja je tadašnji visoki predstavnik Westendorf rekao da to nije u skladu s Daytonom”, rekao je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

FIORENTINA-MILAN 1:1

Sjajni Rebić zabio četvrtu utakmicu u nizu

U dvoboju 25. kolu Serie A Milan je kao gost odigrao 1-1 protiv Fiorentine s 1-0, a novi gol za milansku momčad je zabio...