OPLEO I PO VISOKOM PREDSTAVNIKU

DODIK O IKONI: Vi u Federaciji ste to izmislili, javno ću je vratiti

Predjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izašao je iz bolnice nakon 16 dana borbe sa koronavirusom i održao press konferenciju.

Dočekalo ga je i pitanje o ikoni koju je poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

”Vi ste izmislili to iz FBiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o obiteljskoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu. To što ste vi dobili redakcijski zadatak da izmislite priču, to je vaš problem. Veleposlanik je rekao ‘na bazi medijskih izvještaja’, kojih medijskih izvještaja? Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti. Ništa nema tu inkriminirano nego smišljate laži da pokrijete poteze Komšića i Džaferovića”, naveo je Dodik, javlja N1.

Ikona koju je  Milorad Dodik poklonio minstru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćana je u Bosnu i Hercegovinu.

”Ja sam osobno donio ikonu iz Moskve i predao je u ured predjedatelja Predsjedništva BiH, Milorada Dodika”, rekao je veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Samardžija je kazao da je potom obavijestio povratno rusku stranu Veleposlanstva u Moskvi da je ikona vraćena darodavatelju, odnosno u ured predsjedatelja Predsjedništva BIH Milorada Dodika, koji se tada nalazio na Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluka, zbog zaraze koronavirusom.

U noti koji je od Ruske Federacije dobilo Veleposlanstvo BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija moli se poklonodavac da putem službenih agencija, prije svega Interpola izvrše provjere o porijeklu ikone. P

ozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu tijekom sastanka održanog 14. prosinca u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, veleposlanstvo Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputilo je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za ”detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je, 23. prosinca, vratila veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine 18. prosinca je formiralo predmet, kako bi izvršilo provjere ”u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu”.

Visoki predstavnik

Odgovarajući na novinarska pitanja, nije propustio priliku da kaže da je protiv institucije Visokog predstavnika.

”RS je potpisala Aneks 10 Daytonskog sporazuma. RS je protiv Visokog predstavnika, bez obzira tko on bio i kako se zvao. Nama to ne treba, mi ćemo biti protiv. RS smatra da je sve sa Visokim predstavnikom i Ustavnim sudom podvala i kažnjavanje RS i to će dovesti do raspleta u BiH koji mnogi pokušavaju i grmišu. Slušao sam Izetbegovića kako govori o tome kako će Biden doći i poravnati nešto, nestati kantone. Mislim da će prije toga nestati BiH i ostati RS i biti država koja ima pravo na postojanje. To je volja naroda koji ovdje živi i ne možete ignorancijom iz Sarajeva negirati postojanje republike. Prije će se raspasti BiH nego ukinuti RS. Idemo proslaviti Dan republike, ja ne želim ništa loše nijednom muslimanu niti Izetbegoviću niti želim komentirati njihove ambicije prema RS, ali neka se kane te priče”, istaknuo je Milorad Dodik.

”Nema što on tražiti u Banja Luci, kao ni ja u Sarajevu. Ta floskula da Banja Luka pripada svima je lažna, ovo je srpski grad, grad ljudi koji ovdje žive. A ovdje žive Srbi. Vjerujem da će doći do toga da ćemo postaviti realnu opciju da RS postane samostalna zemlja.” /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...