DODIK: Nema puta u NATO dok se stav RS ne promijeni

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istaknuo je da je sporazum, koji je u ime te stranke i koalicije okupljene oko SNSD-a potpisao s liderima SDA i HDZ-a BiH, kao izbornim pobjednicima u FBiH, u najboljem interesu Republike Srpske i u potpunosti u skladu sa svim ranije utvrđenim politikama RS od kojih je najvažnija da se protivi putu u NATO.

“To je prvo o čemu smo postigli suglasnost. Nema puta u NATO dok se stav RS ne promijeni. Ako jednog dana politička volja u Srpskoj bude drugačija i ako bude stavljena van snage Rezolucija o vojnoj neutralnosti, onda će netko drugi pregovarati s tih pozicija. Nas u ovom trenutku obavezuje ta Rezolucija”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je dodao da su se svi koji su pažljivo pročitali sporazum mogli uvjeriti da je sa strane Republike Srpske i SNSD-a učinjeno sve da bude formiran Vijeće ministara u skladu s izbornim rezultatima i promoviranjem politikama Srpske.

“Mi smo davno rekli da nismo ti koji ćemo ginuti ili spašavati BiH, ali sigurno nismo ni ti na koje će neosnovano pasti kvalifikacija da mi nešto blokiramo i nešto nekome oduzimamo. Prvo Republika Srpska i njeni interesi, pa onda BiH koja ima institucije koje bi trebale servisirati entitete bila je i ostala naša politika”, naglasio je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, ako su neki vjerovali da će SNSD izaći na izbore, dobiti podršku naroda i reći da neće preuzeti odgovornost i da će je prepustiti nekim drugima, onda takvi nisu ništa razumjeli.

“Mi smo izašli na izbore da pobijedimo katastrofalnu politiku uperenu protiv Republike Srpske koju su SDS i PDP vodili u Sarajevu proteklih godina. Pobijedili smo i sada želimo uraditi sve da našu politiku, koja podrazumijeva da je Srpska prije svega, unesemo u zajedničke institucije, koje i jesu tu da budu servis Republike Srpske i Federacije BiH, a ne da budu institucije odakle se Srpska disciplinira. To je razlika između nas i onih koji nas posljednjih dana napadaju”, kaže Dodik.

Na pitanje je li očekivao takva reagiranja nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na razini BiH, Dodik je rekao da je pomalo iznenađen.

“Smiješno je kada čujem da je do sporazuma došlo iznenada. Izbori su održani prije 11 mjeseci i kako to može biti iznenada? Prije bih rekao da je sporazum došao s nepotrebnim zakašnjenjem jer je svim sudionicima i prije 11 mjeseci bilo jasno na što Srpska ne može pristati i tko su pobjednici u Republici Srpskoj. Jasno mi je što su čelnici SDS-a i PDP-a nezadovoljni i ne iznenađuju njihove reakcije iz kojih čitam samo jedno, a to je žal za ministarskim foteljama. I ništa više tu nema. Ne postoji kod njih briga za Republiku Srpsku, jer im je ona bila pastorče posljednjih četiri i pol godine, koliko sjede u Sarajevu”, istaknuo je Dodik.

On je dodao da su “SDS i PDP prije pet godina došli po glasove u RS, a onda ih utopili u unitaristički probosanksi koncept koji je okupio te stranke u odlazećem Vijeću ministara”.

“Jeli itko zaboravio kako (Mirko) Šarović s visine poručuje Narodnoj skupštini Republike Srpske da mu ona ne može govoriti što će raditi. Njihovi birači im nisu dali ni tada podršku da rade protiv RS. Zato su četiri godine kasnije dobili oko 50.000 manje glasova. Da su SDS i PDP patriotske stranke, kako se s vremena na vrijeme vole predstaviti, nikada ne bi ušli u vlast u Sarajevu znajući da su poraženi u Republici Srpskoj”, naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Komentirajući tvrdnje da je mogao s dva zastupnika napraviti većinu u RS, Dodik je rekao da su Republika Srpska i njena vlada jedno, a sasvim drugo kada se ide u zajedničke institucije.

“Tamo nikada ne trebaju ići oni koji su izbore izgubili u RS. I sada bih trebao polemizirati s onima koje je narod kaznio prije 11 mjeseci na izborima, a oni i nakon toga bezbrižno sjede na istim mjestima, neki primaju po dvije plaće i nude se po Sarajevu za novi mandat, iako su ovoga puta još teže poraženi. Što narod Srpske može očekivati od nekoga tko povijene glave ode u Sarajevo – poltronstvo i sluganstvo, jer ih političko Sarajevo i gleda kroz broj glasova koje nose. Zato je važno da Republiku Srpsku tamo uvijek predstavljaju politički pobjednici iz Srpske, jer samo podrška naroda daje snagu jednoj političkoj stranci”, istakao je Dodik.

Govoreći o optužbama koje dolaze iz opozicije da je ovim sporazumom pristao da BiH ide u NATO, Dodik ih je pozvao da pokažu članak sporazuma u kojem to piše.

“Neka dokažu to što u očaju viču po svojim medijima. Mogu pokazati dokumente koje su, da ne idem dalje, samo u posljednje četiri godine potpisali Mirko Šarović i Mladen Ivanić, a tiču se puta BiH u NATO. Oni su glasali za to i otkud im obraz, pravo i politička pristojnost da me išta pitaju, a ne još i lažno optuže”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je Ivanić na odlasku iz Predsjedništva BiH glasovao za Strategiju vanjske politike u kojoj je NATO definiran jedan od prioriteta BiH.

“Na to sam još tada javno upozoravao, apelirao i objašnjavao. Sve je bilo uzalud. I što je na kraju bilo? Ivanić je to podržao, Predsjedništvo je to usvojilo. Taj dokument za koji je ne trepnuvši Ivanić glasao je sada na mom stolu. Ivanić mi je ostavio dokument koji nikako ne mogu promijeniti jer Komšić i Džaferović ni u ludilu ne bi glasali da NATO bude izbačen iz vanjskopolitičke strategije. O čemu onda Ivanić ikome može držati slovo? Želim da građani Srpske dobro čuju i razumiju što govorim. Možete li zamisliti što će se otkriti ako se uradi analiza njihovog rada po ministarstvima u proteklih četiri i pol godine”, rekao je Dodik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U POLICIJSKOJ AKCIJI U BJELJINI

Srbijanska starleta Tijana Ajfon dovela djevojke na grupnu prostituciju, pronađeni i kokain i oružje

Tijana Maksimović (28) iz Rume, koja je poznata kao starleta Tijana Ajfon, uhiećena je u srijedu u Bijeljini zbog sumnje da je na žurku...