Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

DODIK: Ne želimo biti dio struktura s kojima Rusija ima globalnih problema

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da odnosi Rusije i Republike Srpske idu uzlaznom putanjom i da se suradnja razvija u svim pravcima, prije svega političkim i ekonomskim. Dodik je rekao za “Sputnjik” u Sankt Peterburgu, gdje sudjeluje na Međunarodnom ekonomskom forumu, da Rusija razumije situaciju u regiji i samoj BiH.

On je istaknuo da se Rusija veoma korektno ponaša u pogledu Daytonskog mirovnog sporazuma, podržava teritorijalni integritet BiH, ali je isto tako u poziciji obrane autonomnih prava koje je Republika Srpska dobila putem Daytonskog sporazuma i Ustava BiH.

“Rusija se zalaže za rješenja koja će biti stvar dogovora unutar BiH, a ne nametnuta od bilo koje strane i to je ono što mi pozdravljamo. Drugi segment pitanja je vezan za ekonomske odnose i tu je najizraženije pitanje u vezi s radom rafinerije nafte i ulja, a Zarubežnjeft je vlasnik tih kompanija”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da se važna poruka Rusiji šalje i time što Republika Srpska, uprkos pritiscima, nije za ulazak BiH u NATO, već da je privržena vojnoj neutralnosti.

“Postoje stalni pritisci u vezi s učlanjenjem u NATO – određene snage u BiH to žele, a Republika Srpska vodi politiku vojne neutralnosti i mislim da i time šaljemo poruku da mi ne želimo biti dio struktura s kojima Rusija ima nekih globalnih problema”, rekao je Dodik.

On je pozitivnim ocijenio to što je ruski predsjednik Vladimir Putin na Forumu za Ukrajinu rekao da je to povjesni jedan prostor, jedan narod i da u tom pogledu treba očekivati odnose i u budućnosti.

Dodik je u tom kontekstu ukazao da ne treba gubiti prijatelje zbog nekih nastojanja zapadnog svijeta.

“Kad god Rusija krene sa svojom ekonomijom i snagom naprijed, Zapad nađe neki način – rat ili sankcije, da je zaustavi, da spriječi njeno poziciranje na globalnoj razini”, rekao je Dodik./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte