POSJETIO JASENOVAC

DODIK: Ne krijemo planove, želimo da Republika Srpska bude neovisna država

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je danas govorio o odcjepljenju RS te je izjavio danas povodom proslave praznika Svetih prvomučenika jasenovačkih da “ne kriju planove da rade na tome da RS bude neovisna država”, piše N1.

-Ovdje smo se okupili da obilježimo svetomučenike jasenovačke, da im se posvetimo u molitvi, da se prisjetimo ogromnog stradanja koje je bilo nepotrebno. Stradalo je mnogo ljudi, djece i žena, koji su, samo zato što su pripadali jednoj vjeri i naciji, bili mučeničkom smrću ubijani i tako Srpska pravoslavna crkva je posvetila njima obilježavanje svetih mučenika jasenovačkih, rekao je Dodik okupljenim novinarima.

Dodao je kako ”uvijek trebamo težiti miru, ali isto tako pamtiti i sva stradanja gdje god da su se dogodila”.

”Ovo je mjesto strašnog stradanja i mi Srbi ovdje kada dolazimo, svjesni smo činjenice koliko je ljudi ovdje pobijeno, koliko je i Židova i Roma i drugih naroda i antifašista, kako su se nekada zvali, mučenički ubijeno”, istakao je Dodik.

-Važno je da mi danas nakon iskustva koje je Jugoslavija imala, a koja nije dala rezultat koji se očekivao i koja se raspala u prvom obračunu da gradimo dobre odnose. Mislimo da je Hrvatska kao država i hrvatski narod, i Srbija kao neovisna država srpskog naroda, i Republika Srpska koju mi živimo kao našu državu apsolutno osnova da se na dugoročni način riješe gotovo svi problemi među nama i to je ono prema čemu trebamo težiti”, poručio je član Predsjedništva BiH u Jasenovcu.

Istakao je kako su se okupili danas u Jasenovcu da se sjete stradanja iz 1941. godine.

-Da se sjetimo činjenice kada je ovih dana daleke ’41. godine ovdje formirano jedno od najzloglasnijih mjesta ubijanja Srba koje je moglo smisliti ljudski um u okviru tadašnje Nezavisne države Hrvatske koja je imala ideologiju da jednu trećinu Srba pobije, jednu prekrsti i jednu raseli. To pripada na neki način tome vremenu i u svakom slučaju mislim da treba da gradimo dobre odnose između Hrvatske i srpskih država – RS i naravno Srbije, naveo je Dodik.

Dodik o “srpskom jedinstvu”

Komentirao je i obilježavanje ”srpskog jedinstva”. Rekao je kako će se taj dan obilježiti 15. rujna te da ”nitko ne bi trebao imati išta protiv toga”.

”Mi gledamo Ujedinjene narode i vjerujemo da je srpski narod, kao i hrvatski narod, i svaki drugi veliki narod, zaslužuju da obilježavaju praznike i datume kako oni to misle. Mi do sad nismo imali taj praznik, sada ga imamo i u RS i u Srbiji i proslavljamo ga. Drago mi je što ćemo u srijedu imati skupštine i Srbije i RS i donijeti Zakon o zaštiti ćirilice. To nije upereno protiv nikoga, ali je naše pravo da to radimo”, komentirao je Dodik.

O spomeniku u Donjoj Gradini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom ”Instagramu” objavio da je povodom 80 godina od osnivanja sustava koncentracijskih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, završio dogovor s Dodikom da se na prostoru Donje Gradine izgradi veliki memorijalni centar.

Dodik je kazao kako treba obilježiti sva mjesta stradanja i da svako stradanje treba biti upisano u arhive, kao i način na koji su stradali i da se to obilježava.

”Mi u RS vodimo računa i nama je veoma važno da preko ove rijeke u Gradini napravimo memorijalni centar i RS i Srbija su to dogovorili. Želimo prikazati suvremeni prikaz prošlosti koja je bila traumatična za naš narod”, rekao je Dodik.

Dodik o ”srpskom svetu”

”Priča o srpskom svijetu je priča o vrijednostima koje narod ima. To su vrijednosti vezane za našu vjeru, pismo, krsnu slavu, jezik… To se događa i ovdje i ondje gdje žive svi Srbi, u svim srpskim zajednicama, bilo da su u Australiji ili na sjeveru Europe. Svugdje gdje postoji srpska zajednica imaju pravo afirmirati vrijednosti koje se mogu sažeti u sintagmu ‘srpski svijet’.

Oni koji to prikazuju kao neku teritorijalnu priču o ekspanziji apsolutno su usmjereni ka tome da podvaljuju i da lažu i nitko nema nikakve namjere te vrste, ali isto tako ne bi trebalo da nam zabrane da upražnjavamo vrijednosti koje se mogu okupiti u sintagmu ‘srpski svijet’, izjavio je Dodik.

Odgovarajući na konstataciju da ”srpski svijet” vodi u ”Veliku Srbiju”, Dodik je kazao:

”Kakva velika Srbija; bila je i velika Hrvatska, pa što? To su floskule kojima se straše drugi. Naš projekt je veoma jasan – da ojačamo RS do te mjere da bude neovisna država na ovim prostorima i tome smo posvećeni. Imamo legitimno pravo na to, kao što imaju Hrvati, Crnogorci, da i mi imamo RS na prostoru koja će biti neovisna država. Mi te planove ne krijemo”, naglasio je Dodik.

Dodik ponovo o Schmidu

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će boraviti u službenoj posjeti Srbiji, u okviru koje će se sastati s predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem.

Dodik je komentirao kako će Merkel vjerojatno razgovarati o odnosima Srbije i Njemačke, a kazao je i što bi joj on rekao:

”Što se tiče BiH, rekao bih da je ovo bila bespotrebna farsa vezana za Schmidta kao nekog visokog predstavnika koji nije dobio podršku Vijeća sigurnosti UN i da je u tom pogledu napravila problem i samom Schmidtu i nama, to bi joj rekao”.

Danas se u Jasenovcu služila liturgija u manastiru na kojoj su prisustvovali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, veleposlanik BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, direktor Republičkog tajništva za vjere Dragan Davidović, potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici Vlade Srbije, princ Filip sa suprugom, predstavnici drugih crkava, Katoličke crkve, kao i vjernici./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...