SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

DODIK: Najbolje bi bilo da muslimani imaju svoju državu; ustavni poredak BiH je srušen

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidaytonskih odluka.

“U suštini osobno branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istaknuo da teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali suverenitet jeste.

“Ovo što je urađeno u posljednjih 15 godina bilo je usmjereno na smanjenje snage Republike Srpske. Srpska je, bez obzira na to što je bila izložena šteti koja nije mala, legitimirala pravo da se bori za ustavne nadležnosti koje je dobila Daytonskim mirovnim sporazumom”, kaže Dodik i ponovio da šume, poljoprivredno zemljište i teritorija pripadaju Srpskoj i njenim građanima.

On je naglasio da Ustavni sud BiH mora poštovati ustavnu materiju.

Dodik je podsjetio da u Ustavu BiH nije predviđena vojska BiH, nego da eniteti imaju oružane i policijske snage.

“Bitno je da nikada nismo dozvolili da bude promijenjen Ustav BiH, iako je nekoliko puta pokušano. Imam odgovornost za Republiku Srpsku i zato ne podliježem željama stranaca i sada je došlo vrijeme kada ne smijemo više dopustiti da Ustavni sud BiH odlučuje o našim nadležnostima i pravima, jer može odlučiti i da vode pripadaju BiH”, kaže Dodik.

On smatra da se želi srušiti sve što asocira na Republiku Srpsku.

“Sankcija Republici Srpskoj neće biti, a nekih unilateralnih problema može biti. Međutim, mislim da smo se za to pripremili i ovo nije nikakav put grlom u jagode. Poštujem Dejtonski mirovni sporazum, ustave Srpske i BiH i sigurno je da iza mene stoji srpski narod”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je u BiH nemoguće postići dogovor i da bi za muslimane najbolje bilo da imaju svoju državu i da puste Srbe da rade i žive slobodno.

“Uvijek sam poštovao dogovore i spreman sam pričati za razliku od njih koji znaju da imaju strance iza sebe. Imat ćemo sastanke sa strancima narednih dana i sve ćemo im jasno reći”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a./HMS/

6 COMMENTS

  • Sko bosnjaci dobiju aprilski paket, oni bi dana gospodnjega danas vec pustili RS nezavisnost, jer i u slucaju nezavisne RS hrvati nemaju preduvjete za trazenje izlaza iz Federacije poput recimo referendum sto imaju Skoti, Katalonci, Moravci, Kosovo…

   Smanjenjem Dom naroda sarajevo moze 14/10/2021 pustit RS na ocjepljenje.

   • Da se prihvati travnicki paket i kurtiljerov plan i u slucaju (to je nemoguce) ocjepljenju RS tada Fbih nebi opstala u svom okviru jer u Dom naroda imas *vitalni nacionalni interes i samopredjeljenje* posebno ako imas hercegovackoposavski kanton vecinski.

 1. Nama se cini rjesenje FBIH

  Travnicki paket=kurtiljerov plan

  Bosnjaci zale za reduciraju dom naroda jer imaju manjak vlasti, hrvati zale za zupanijskim ukrupnjivanjem.

  Travnicki paket izbor predsjednika
  Kurtiljerov plan teritorija ( kupres-prozor do ravno sa gl.gradom Siroki brijeg NOVA ZUPANIJA HERCEGOVACKO – POSAVSKA.

  Mijesana zupanija SBZ I ostatak HNZ, tu pomazemo bosancima hrvatima i bosnjacima hercegovcima, treca zupanija bosnjacka.)

  A sta ce bit od ovog kompromisa vidicemo.

  • Spsjanje po kurtiljerovom modelu – oK.

   Reducirat dom naroda u slucaju neovisne FBIH vecinski hrvatske opcine nece imati preduvjete na otcjepljenje poput autonomije kosova i moravske u ceskoj.

Comments are closed.

spot_img

Najnovije

spot_img