Dodik: Na referendum spremno izaći 80 posto građana

Na referendum u Srpskoj spremno je izaći 80 posto građana od čega bi čak 75 posto glasalo protiv nametnutih odluka visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Kaže da je za potrebe ocjenjivanja validnosti odluke o održavanju referenduma napravljeno istraživanje. Prema njegovim riječima, dramatično velika većina građana glasala bi protiv tih odluka.

“Kada jednom to zapišete u političku svijest jednog naroda i političke elite, onda je to poslije teško negirati”, kaže Dodik.

Na pitanje oporbe – što poslije referenduma, Dodik kaže da ako narod kaže “Ne”, onda ćemo reći da odluke Suda i Tužiteljstva BiH od tog momenta se ne mogu  primjenjivati.

Dodik tvrdi da nije problem da na razini BiH postoji Sud i Tužiteljstvo koji bi odlučivali u skladu s tim što jesu ovlaštenja BiH, a ne da odlučuju po zakonima koje donosi Republika Srpska jer time devastiraju pravosuđe Srpske.

“Ako na to pristanemo, onda se postavlja logično pitanje, št će Republika Srpska. Sve to moramo imati na umu kada o tome pričamo”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da ne želi više špekulacije na temu održavanja referenduma.

“Referendum se radi s određenim ciljem, a cilj je da se pravno nasilje viskog predstavnika anulira činjenicom da se vrati u ustavni okvir dogovor o Sudu i Tužiteljstvu. Bit će referenduma na mnogim drugim pitanjima, kao šro je to dozvoljeno u čitavom svijetu”./Srna/HMS/

Najnovije