DODIK: MAP je bio kamuflaža; Vijeće ministara nije formirano jer se žele zadržati direktori SIPA-e i OSA-e

Perica Stanić mogao bi i naredne četiri godine biti direktor SIPA-a. Nakon odluke o raspisivanju natječaja mnogi pitaju bi li trebalo ići u proceduru jer je Vijeće ministara, koje donosi konačnu odluku na prijedlog ministra sigurnosti, u tehničkom mandatu. Oni koji su odluku donijeli kažu da nemaju veze s tim što vlast nije formirana i što izborni gubitnici hoće postaviti svoje kadrove. Po zakonu, poručuju, natječaj mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata.

“Ne zavisnom odboru je da provede proceduru i obavi intervju s kandidatima koji ispunjavaju uvjete javnog natječaja i da obavi proceduru. On je dostavlja ministru sigurnosti, listu najviše do pet uspješnih kandidata, dostavit će ministru sigurnosti BiH koji dalje s liste uspješnih kandidata predlaže jednog od pet kandidata prema Vijeću ministara. Što će dalje uslijediti zaista nije na nama,” kaže Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora Parlamenta BiH.

Lider SNSD-a kaže da mu je odavno jasno zašto je formiranje BH vlasti na čekanju. Najbolji pokazatelji blokade su predstojeći natječaji s kojim se žele ponovno imenovati ljudi koji su dobro služili sarajevskoj politici. MAP je, kaže Dodik, samo bila kamuflaža.

“Raspisuju se natječaji i zadržavaju se isti ljudi. Mislim da je ključno pitanje zadržati direktora OSA-e da oni smatraju da je to pitanje riješeno i da se može birati Savjet ministara, ali je činjenica da to ostaje isti sastav kakav je i ranije bio,” rekao je Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Izvori Alternativne televizije (ATV) smatraju da je i ovo dio dobro uigrane taktike SDS-a i SDA. U to je uvjeren i bivši direktor SIPA-e.

“Ovo je još jedan dokaz kako postojeća izvršna vlast na razini BiH praktično želi zacementirati odnose njihovih kadrova i da stalno upravlja daljinskim upravljačem. Imena su već na stolu, imena su usuglašena s jednim brojem kadrova u SDS-u, odnosno u SDA-u,” rekao je Sredoje Nović, bivši direktor SIPA-e.

Perica Stanić jučer nije odgovarao na pozive ATV-a. Mediji spekuliraju da će se ponovo prijaviti na natječaj . Mandat mu ističe petog studenog./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije