Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

DODIK: Komšić otvoreno podriva sustav na kojem BiH počiva, a OHR šuti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da su svi pokušaji koji osporavaju taj ustavni princip antiustavni i antidaytonski.

Komentirajući najavu Željka Komšića da će ukidanje načela konstitutivnosti naroda u BiH biti jedna od tema o kojima će razgovarati s europskim dužnosnicima, Dodik je istaknuo da to nije ništa drugo već otvoreno podrivanje sustava na kojem počiva BiH.

“Skrivajući se iza mišljenja Europske komisije koje je selektivno i očito pogrešno pročitao i protumačio, Komšić pokušava lansirati svoje političke ideje, napadajući Ustav na kojem počiva BiH. Komšić se očigledno stavlja na čelo kolone unitarista kojima mora vratiti dugove za glasove kojima su ga i doveli u Predsjedništvo”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da OHR šuti, iako je aneksom 10 Daytonskog sporazuma i ostavljen u BiH da nadgleda provođenje sporazuma, podsjetivši da je Ustav BiH sastavni dio tog sporazuma.

Dodik je naveo da OHR nalazi shodnim oglašavati se o pitanjima koja uopće nisu u njegovoj nadležnosti, ponašajući se kao izabrani politički akter u BiH.

“Zamislite da kažem da ću se kao srpski član Predsjedništva u susretu s europskim dužnostima zalagati za neovisnost Republike Srpske, kakva bi histerija nastala i u Sarajevu i u međunarodnom krugovima. Svi bi vrisnuli da je to antiustavno i antidaytonski. Pa zar zalaganje za ukidanje konstitutivnosti također nije antiustavno i antidaytonski? E to je ta međunarodna zajednica i OHR i to su politike dvostrukih standarda koje su BiH i dovele do ‘ćorsokaka'”, rekao je Dodik.

Komšić je izjavio nedavno da eventualna promjena izbornog zakonodavstva, po preporuci Europske komisije, može ići samo u pravcu jačanja građanskog, a nikako etničko – konstitutivnog principa.

“Učinit ću sve da se preporuke iz mišljenja Europske komisije u BiH provode što brže. Neće proteći nijedan moj susret s dužnosnicima EU i njenim predstavnicima u BiH, a da se neću zalagati za ubrzanje toga procesa, koji neminovno mora dovesti do odbacivanja konstitutivnosti i uvođenja jednakopravnosti i jednake vrijednosti glasa svih građana. Uvjeren sam da će i EU konačno decidnije da se u BiH založi za građanski koncept na uštrb etničko-konstitutivnog”, rekao je Komšić./SrnaHMS/

About the Author
  1. MiroReply

    Sto cu komentirati kad ih brisete

  2. MiroReply

    Zašto brisete komentare ako nisu uvredljivi strah vas komsica

  3. MostaracReply

    Komšić je Bošnjak veći od izedbegovica zato radi protiv svoga naroda

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte