PREDSJEDNIK RS

DODIK: Ili BiH vratite na Ustav ili je neće biti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Gacku da Bosne i Hercegovine neće biti ako “ne bude funkcionirala na ustavnoj strukturi”.

„Ono što imamo danas je nametnuto mimo Ustava i volje, prije svega, nas (Republike Srpske). Sada je vrijeme da napravimo reviziju. Ili vratite BiH na Ustav ili je neće biti“, rekao je Dodik, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS).

On je istaknuo da to „nije secesija, već traženje ustavne zemlje“.

„Vratite zemlju na ustavnu strukturu. Ako nije na ustavnoj sturkturi, ona neće opstati“, kazao je Dodik.

Komentirajući rezoluciju Organizacije islamske konferencije o BiH u kojoj se odbacuju zaključci, izjave i aktivnosti kojim se, kako je navedeno, potkopavaju nadležnosti BiH, on je rekao: “Očigledno svi imaju pravo govoriti o BiH, dok samo Republika Srpska ne smije reći što misli. Moram reći da, ukoliko BiH ne bude ustavna, neće je ni biti. Džaba im islamske deklaracije, džaba im deklaracije EU, džaba im američka administracija“, istaknuo je Dodik.

Iznio je mišljenje da suverenitet imaju entiteti, a ne država BiH, ocijenivši da se suverenitet BiH pokušava „pribaviti otimanjem imovine Republici Srpskoj“.

„BiH nema suverenitet, a odluke donijete na zajedničkoj razini nemaju obvezujuću snagu za entitete“, zaključio je Dodik./HMS/

Najnovije

HAAG

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je izrekao konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora bivšim šefovima Službe državne sigurnosti Srbije...