DODIK: Pokušaj obilježavanja obljetnice oslobađanja Drvara, Grahova i Glamoča poremetio bi odnose Srba i Hrvata

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjој Luci s načelnicima općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u općinama u Federaciji BiH, najavi Županijskog odbora HDZ BiH Herceg-Bosanske županije o obilјežavanju 24 godine od oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i namjeri da se u Medenom Polјu, u općini Bosanski Petrovac, smjeste migranti, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na sastanku je konstatirano da je položaj Srba u ovim općinama težak i u mnogim segmentima diskriminirajući, te da je teška situacija uvjetovana činjenicom da je na prostoru Federacije BiH po popisu iz 1991. godine bilo 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,60 posto od predratnog broja srpskog stanovništva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da su Srbi u Federaciji BiH, u općinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignorirani od viših županijskih i federalnih vlasti.

Na sastanku je zaklјučeno da je potrebno pristupiti žurnoj izmjeni ustava županija, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim županijama. Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošlјavanja. Srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u Federaciji BiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je općina Glamoč.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je najava obilјežavanja od strane Županijskog odbora HDZ BiH HBŽ nepotrebna provokacija protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

„Protiv smo održavanja bilo kakvog okuplјanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-sigurnosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata“, naglasio je Dodik.

Zajednički je donesena odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih općina organizirati okuplјanje u znak prosvjeda i onemogućavanja održavanja tog događaja. Također, Republika Srpska će svečanom znanstveno-povijesnom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. rujna obilјežiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne prihvaća da se na prostoru općine Bosanski Petrovac, u mjestima koja pripadaju Srbima, prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti, te je još jednom pozvao Srbe, ministre u tehničkom mandatu Vijeća ministara, da ne glasuju za otvaranje takvog centra u Medenom Polјu, u općini Bosanski Petrovac.

Na sastanku kojem su nazočili i premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić donesena je odluka da Vlada Republike Srpske podrži razvojne i infrastrukturne projekte u ovim općinama, u ukupnom iznosu od 500 tisuća konvertibilnih maraka./HMS/

Najnovije

KORONA-PANICI JE KRAJ?

I Lauc i Đikić se slažu – nema potrebe za brojanjem zaraženih

Broj pozitivnih PCR testova nije skroz pouzdan pokazatelj broja oboljelih od Covida-19, što se vidi po velikom nesrazmjeru broja potvrđenih slučajeva i umrlih u...