Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Dodik: Erdoganova izjava upozorenje da se ne suprostavljamo ekspanzionističkoj politici Bošnjaka

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da Bošnjaci žive slobodno na ovim prostorima, a da prijetnju turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana treba shvatiti više kao miješanje Turske i ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije i agresivnije prema drugima u BiH.

“Naravno da Bošnjaci mogu gledati Tursku kako hoće. Što se nas tiče, mislimo da je Turska značajan remetilački faktor u BiH upravo zato što se selektivno ponaša i što koristi svoj ogroman ekonomski i politički potencijal da bi bila isključivo na jednoj strani, a Erdoganova izjava to najbolje pokazuje”, rekao je Dodik danas novinarima u Novom Gradu.

Erdogan je rekao da bi svako tko bi na bilo koji način “dirnuo” Bošnjake imao protiv sebe 100 milijuna Turaka i poručio da se zbog toga ne treba čuditi “kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je znak i podrška suverenitetu BiH”.

Dodik je tim povodom ocijenio da je osnovna poruka da “Turska hoće BiH”.

“Svi oni koji u Republici Srpskoj promoviraju probosansku ili bosansku politiku moraju jasno znati na koju se stranu svrstavaju i što daju BiH i zbog ove Erdoganove izjave takve politike imaju vrlo malo šanse preživjeti”, naglasio je Dodik.

On je naveo da svi koji se u RS-u bave javnim poslom trebaju dobro razmisliti što je Erdogan poručio. “Erdogan je poručio da ne samo nitko ne smije dirati Bošnjake, nego da on bira i odlučuje što je diranje Bošnjaka, on odlučuje o tome na koji način će se angažiratiti”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, poruka je poslana Republici Srpskoj i tako je treba razumjeti.

“Zato se osnovna polarizacija političkog života u Srpskoj svodi na one koji promoviraju BiH i tu probosansku liniju, okupljeni oko Mladena Bosića, Mladena Ivanića i Dragana Čavića u nekom naivnom vjerovanju da će oni u nekom vremenu na bolji način graditi i obraniti Srpsku. Imali su tu priliku i naravno nisu”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Erdoganova izjava nije obrana Bošnjaka već prijetnja.

“To je prijetnja nama, da ne samo da ne smijemo dirati Bošnjake, jer ih nitko na dira, nego da ne smijemo se suprostaviti političkom ekspanzionizmu Bošnjaka u vezi s njihovim aspiracijama za BiH. Ja to shvaćam kao prijetnju, ali ne shvaćam da bi zbog toga netko morao baviti se ili boriti na politički način. Republika Srpska je trajna u BiH i izjave o diranju i nediranju utjecat će samo na verbalnoj razini”, naglasio je Dodik./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte