Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Podgorici da je predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću dostavio prijedlog sporazuma o specijalnim vezama.

Dodik je, na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka s Mandićem u Skupštini, rekao da RS kroz Daytonski sporazum ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele uspostaviti sporazum s Crnom Gorom.

“Smatramo da nema ni jednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima ekonomije, sporta, obrazovanja, kulture”, pojasnio je Dodik.

“Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno. Crna Gora je trebala to ranije uraditi”, ističe Dodik, dodajući da su razgovarali i o “nekim drugim problemima”.

Mandić je rekao da je danas predstavljeni sporazum o specijalnim vezama u skladu s Daytonskim sporazumom.

“RS želi graditi odnose s Crnom Gorom, koja želi da ima dobre odnose s Republikom Srpskom. To nije na štetu ni jednog građanina. Ova tri projekta donose korist u proračunu i svim građanima Crne Gore. Tako ćemo i s Albanijom pričati o Bojani, Jezeru, sa Srbijom o Limu”, dodao je Mandić.

Kazao je kako Crna Gora želi stvarati najbolje odnose sa susjedima. “Ako nemate istančan osjećaj i za njihove potrebe, onda nešto nije s vama u redu”, prenose Vijesti.me.

“Tko poštuje Dayton, poštuje i RS. Mi uvažavamo RS, jer uvažavamo Bosnu i Hercegovinu. To je odluka velikih sila, to je ono što je donio Dayton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje RS koja je s Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira, podrške prenio Dodiku”, dodao je Mandić.

Kazao je da su danas razgovarali o ekonomiji, hidroelektrani “Buk Bijela”, o Bilećkom jezeru…

Predsjednik Skupštine Crne Gore osudio je zločin u Štrpcima, poručivši da je to jedan od najodvratnijih zločina.

Dodik je rekao da počinitelji koji nisu privedeni pravdi trebaju se procesuirati i poručio da nije htio provocirati.

“Imao sam problem na galamu i tako sam ih pozdravio”, rekao je Dodik, misleći na to što je prilikom ulaska u zgradu Skupštine prosvjednike pozdravio s tri podignuta prsta.

Mandić je rekao da današnji sastanak govori o budućnosti, a ne o prošlosti, poručivši da će sa zadovoljstvom primiti i predstavnike FBiH, ako to zatraže.

Dodik je rekao da je tu da kao predsjednik RS-a da podrži mir, stabilnost i razvoj Crne Gore i opredjeljenje za članstvo u Europskoj uniji. “Mi smo ka RS opredijeljeni za EU i kao BiH smo kandidati”, ukazao je on.

Najavio je da će u Trebinju biti održan sastanak ljudi koji odlučuju o pitanju Bilećkog jezera, a govorio je i o projektu “Buk Bijela”.

“Zbog Crne Gore smo ga reducirali, taj manji ne potapa vode u Crnoj Gori. Želimo nastaviti projekt u suradnji sa Srbijom. Neka tijela iz Crne Gore u suradnji s Europom pokušavaju ga spriječiti. Ukoliko se vrati projekat velike ‘Buk Bijele’, ja ću biti za to. Mi nudimo Crnoj Gori da se uključi u mega projekat. Ako neće, neka nas ne blokiraju. Sprečavanje iz Crne Gore kreće iz Sarajeva”, naveo je predsjednik RS-a.

“Tema oko Bilećkog jezera i njihovog korištenja za Boku su tek potencijali koji će donijeti korist. Želim razmišljati na korist građana BiH, RS-a, Crne Gore…”, rekao je Mandić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img