O SASTANKU S VUČIĆEM

DODIK: Dogovoreno održavanje velikog sabora Srpske i Srbije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak je održan u Vili “Mir”. Trajao je više od dva sata i bio je zatvoren za javnost.

Dodik je naveo da je upoznao Vučića s aktualnom političkom situacijom, te da predsjednik Srbije razumije poziciju Srpske, prenosi RTRS.

Naglasio je da postoje problemi kada je riječ o ostvarivanju dejtonskih prava u BiH i da dužnosnici Srpske ništa drugo i ne traže.

Srpski član Predsjedništva podsjetio je na izostanak reakcije međunarodnog faktora na mobilizaciju i govor mržnje u Federaciji.

Dogovoreno je održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i sastanak dvije vlade 27.siječnja.

Dodik je istaknuo da su se on i Vučić suglasili da situacija u BiH uopće nije jednostavna i da traži dodatni angažman svih.

On je rekao da je Vučića upoznao o činjenici da Republika Srpska ima veliki problem s ostvarivanjem njenih dejtonskih prava i da je osnovni problem kako da Srpska dobije ono što je potpisano i dobiveno Dejtonskim sporazumom.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ništa drugo i ne traži, osim ustavne pozicije koju ima, a ona se uporno ruši odlukama, kao što je odluka o zemljištu i šumama i mnogim drugim.

– A vidimo da su veoma posvećeni tome. To ugrožava direktno našu dejtonsku poziciju – dodao je Dodik.

Istakao je da o svemu tome najbolje svjedoči obilježavanje Dana Republike Srpske kada su na sasvim legalan i leigitiman način bile postrojene jedinice policije, koje svakodnevno obavljaju svoje poslove.

– A oni su pokušali od toga da naprave veliko čudo po svijetu i da predstave kao ugrožavanje mira. A s druge strane, nema reakcija međunarodnog faktora na sve one izlive mržnje koje gledamo, mobilizaciju “zelenih beretki” u Bužimu, i demonstraciji koju smo vidjeli privrženosti ekstremnoj islamskoj politici i vrijednostima – naglasio je Dodik.

On je dodao da je zahvalan Vučiću za posvećenost i poznavanje situacije u Republici Srpskoj i zainteresovanost da se odbrani dejtonska pozicija, koja je jasna.

Dodik je izjavio da su Bošnjaci, koji smatraju da je baš sada trenutak da bi dodatno satrli Republiku Srpsku, dobili vjetar u leđa od stranaca, prije svega, onih koji su se vratili u američki State department, a gradili su svoje pozicije na zbivanjima u BiH i djelovanju protiv Srba, ali je poručio da ništa nije dovijeka i da Srpska mora preživjeti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije