DODIK: Deklaracija SDA poziva na sukobe

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je Programska deklaracija SDA koja predviđa “Republiku BiH” rezolucija muslimanskog naroda u BiH i da poziva na sukobe.

– Oni što oni čine je antidejtonski, antiustavno i naravno politika koja ugrožava stabilnost i mir u BiH – rekao je Dodik za RTRS.

Istaknuo je da Srpska treba jasno iščitati poruku koje je dobila od Sarajeva i dati jasan odgovor.

– Odbijamo bilo kakvu mogućnost da se urušava Dayton i da se uruši snaga, organizacija i politički oblik Republike Srpske i da u tom pogledu odbijemo bilo kakvu mogućnost da se o tome razgovara – istaknuo je Dodik.

Naveo je da će predložiti i Narodnoj skupštini Republike Srpske da se o tome izjasni, ali prije svega je potrebno izraditi koncenzus oko toga.

– Mi to čitamo kao jasnu poruku kontinuiteta u izgradnji BiH na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića koja bi trebala kroz, navodno, priču o građanskom uređenju prevariti Srbe i Hrvate i na taj način stvoriti jedna zemlja koja bi mogla, po onome što je rekao davno Alija Izetbegović, da se stvori zemlja muslimana, a onda da se uvede šerijat – naveo je srpski član Predsjedništva.

Naglasio je da je potrebno da se vodi računa o Republici Srpskoj, o njenim građanima i dodao da je krajnje vrijeme da se u Srpskoj mobiliziraju sve političke snage s jasnim odbijanjem da se radi ili surađuje s političkim snagama koje ignoriraju postojanje drugih subjektiviteta na prostoru BiH.

– Јasno je da se mi ne možemo ni u čemu složiti, ni u prošlosti, ni u sadašnjosti, pa ni u budućnosti i dodao da će biti interesantno kako će stranci ono gledati na sve ovo.

Poručio je da je naš interes Republika Srpska i da je boravak Srpske u BiH bio nepotreban.

– Kao i da boravak u nekoj njihovoj republici BiH nikako nije moguć za nas. Oni mogu formirati svoju republiku BiH na nekom od svojih kantona koji imaju u FBiH – rekao je Dodik.

Poručio je da ne mogu računati ni na pedalj Srpske.

– Mi ćemo odbiti svaku mogućnost razgovora i bilo kakvog pokreta te vrste – zaključio je Dodik./HMS/

Najnovije