DODIK: Cilj svih bošnjačkih stranaka u BiH je da uz pomoć stranaca dođu do unitarne, muslimanske BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, zemlje potpisnice Daytonskog sporazuma, uvijek bio na strani istine i zalagao se za poštovanja teritorijalnog integriteta BiH, te da je otužno da jedan Elmedin Konaković daje sebi za pravo da komentira njega i njegove izjave.

Dodik je istaknuo da sve što je Konaković rekao, rekao je u svoje i u ime svoje minorne političke stranke, a to nije politika BiH koju bi on trebao predstavljati.

– Vučić u svom obraćanju nije ništa pogrešno rekao, osim što je zatražio odgovor na jednostavno pitanje: “Koje članke Daytonskog sporazuma krši Milorad Dodik i Republika Srpska?” Je li, možda, to toliko izazvalo Konakovića da on polemizira s predsjednikom Vučićem, jer i sam zna da se Republika Srpska i ja osobno zalažemo za poštivanje Daytona, a ne da nam neki stranci nameću zakone i norme ponašanja. Ako to želi Konaković i ako na to pristaje, sretno mu bilo. Očigledno da nismo na istom putu – istaknuo je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentira Konakovićevu reakciju na izjavu predsjednika Srbije u vezi s događanjima u BiH i nametanjima zakona od nelegalnog Christiana Schmidta, predsjednik Srpske je istakao da je Konaković ministar inozemnih poslova u Vijeću ministara, da nije tu da predstavlja svoju malu političku stranku i da neosnovanim napadima na predsjednika Vučića prikuplja jeftine političke poene kod svog biračkog tijela i stranaca, niti da podanički zastupa stavove Schmidta i Murphyja koji nameću zakone, prijete i sankcioniraju dužnosnike RS koji neće da ispunjavaju njihove želje i od BiH prave divlju koloniju.

On je naglasio da Konaković kojem su puna usta suverene i demokratske BiH, sada kao pravi politički diletant i najgori đak iz magareće klupe preuzima ulogu glasnogovornika zapadnih veleposlanstava koje otvoreno rade na rušenju iste te BiH za koju se on navodno zalaže, te izazivaju sukobe u BiH i miniraju svaki dogovor domaćih političara.

Dodik je naglasio da se on, za razliku od Konakovića, zalaže za dijalog i poštivanje Daytona, jer samo takva BiH ima budućnost, što Konaković veoma dobro zna ako želi dobro BiH.

– Također, Elmedin ne može držati predavanje ni meni ni bilo kome iz Republike Srpske, a još manje, kako on to kaže, ukazivati, na naše navodne secesionističke aktivnosti i izolaciju Srpske, kada znamo što je cilj svih bošnjačkih stranaka u BiH, pa i njega, a to je da uz pomoć stranaca naprave Republiku Srpsku neodrživom da bi što lakše došli do unitarne, muslimanske BiH – rekao je Dodik i poručio Konakoviću da ne glumi zabrinutost za Republiku Srpsku i srpski narod jer svi znamo što misli, a gluma mi ni ne ide baš najbolje.

Dodik je naglasio da unitarnu BiH nikada neće dočekati i da je, zajedno sa svojim narodom, spreman do kraja da se bori za Republiku Srpsku, njene institucije i nadležnosti.

– Može Konaković do sutra braniti i Michaela Murphyja i Christiana Schmidta, ali Republika Srpska će opstati i bit će sve jača i bolja, a on neka ne brine o našoj, kako on kaže, izolaciji – istaknuo je Dodik.

On je naglasio da Konakovića ustvari najviše boli najavljeni svesrpski sabor, koji će biti održan 5. i 6. svibnja, a na kojem će jasno biti pozicionirana uloga RS u vezi s Daytonskim sporazumom, da se odbaci njegovo kršenje i podrži teritorijalni integritet BiH.

– To je to što žulja Konakovića, zato ga moram informirati da organizacija svesrpskog sabora ide svojim tijekom, najbolje što može, i žao mi je što se zbog toga nervira, ali to mu, naravno, ne daje da drži bilo kome predavanje – poručio je Dodik.

Što se tiče Konakovićevog mišljenja da bi Vučić trebao podržati rezoluciju o Srebrenici u UN, Dodik je rekao za Srnu da Konaković ne može pričati o genocidu jer se genocid nije dogodio, i on to savršeno dobro zna.

On je ustvrdio da baš zbog toga što se genocid nije desio, oni žele da na ovaj način, na ovako visokom nivou kao što su UN, na silu nametnu tu priču i zaštite svoju laž.

– Apsolutno je neprihvatljivo da se pojedine institucije u BiH, pa i ministar vanjskih poslova Konaković zalažu za tako nešto jer to nije politika koju je usvojila BiH, niti i jedan njen organ. S toga ne može Konaković da svoju i politiku svoje minorne partije iznosi kao politiku BiH s pozicije ministra inozemnih poslova, kada o tome ne postoji odluka nijedne institucije niti organa. Zato ne može da napada ni Vučića jer je sasvim logično ono što je on rekao, a tiče se daljih planova bošnjačkih političkih predstavnika. Njihov plan i jeste upravo ono što je Vučić rekao – da nakon usvajanja rezolucije o navodnom “genocidu” dođe do osuda, reparacije i ukidanja Republike Srpske – konstatirao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img