Hrvatski Medijski Servis

DODIK: BiH zemlja u kojoj se za mišljenje dobiva tužba; Inzko bonske ovlasti može “okačiti mačku o rep”

Foto HINA/ FENA/

Predsjedatelj i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je BiH zemlja u kojoj neko ne smije  imati mišljenje, jer ako ga ako ima odmah dobiva tužbe, te da se i međunarodna zajednica uplela u unutarnje  probleme na navijački način, označavajući ponovo kao problematičnu Republiku Srpsku, iako je ona formirala vlast i sve njene institucije funkcioniraju.

“Izmislili su priču o paravojsci u Srpskoj, pa su napravili galamu u vezi s naoružavanjem policije, iako je sarajevska kantonalna policija u isto vrijeme kupila više oružja, a sada galame zbog formiranja pričuvnog  sastava policije koji ima cilj  pojačati sigurnost i smanjiti troškove. Nekorektno je takvo uplitanje međunarodnog faktora i svaljivanje krivice na Srpsku”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentirajući tužbu koju je protiv njega podnio drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog najave da će na sljedećem obilježavanju 12. svibnja – Dana Vojske Republike Srpske dio pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH biti obučen u uniforme Vojske RS, Dodik je istaknuo da će prvo Komšiću reći što ima, pa onda novinarima.

“Trebalo bih možda  dodati još nešto da ojačam tu njegovu tužbu”, istaknuo je Dodik.

On je podsjetio da godinama inzistira na demilitarizaciji BiH i da bi to bilo najbolje rješenje.

“To pokazuju i vrijeme i globalni odnosi. Za nas bi bilo najbolje da ne budemo dio globalnih sukoba koji se događaju na relaciji Zapad – Istok. Svrstavanje na jednu stranu predstavlja gubitak šanse ili prihvaćanje da se konfrontirate s drugom stranom. Vojna neutralnost je zbog toga najbolja”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, velika greška je bilo ukidanje Vojske Republike Srpske, kao i odluka prethodnog saziva Predsjedništva BiH da Oružane snage BiH čini više od 9.600 pripadnika.

“Srpska i hrvatska strana nisu zainteresirane za sudjelovanje u vojnim snagama, ostaje prazan prostor i sada postoji pritisak da to bude popunjeno Bošnjacima, što predstavlja novi problem jer to nije bošnjačka vojska već bi to trebale biti zajedničke Oružane snage. Zbog toga ćemo u budućnosti imati trvenja”, kaže Dodik.

On je ponovio da je pravo Republike Srpske na osnovu Daytonskog  sporazuma imati vojsku i da u tom međunarodnom dokumentu nema Oružanih snaga BiH.

“Izgubili smo značajan element našeg identiteta, a ono što je preostalo jeste da obilježavamo Dan Vojske Srpske. Ona je dio legitimne strukture koja je postojala, bila je dio međunarodnog i sigurnosnog aranžmana na ovom prostoru, egzistirala je nekoliko godina kao samostalna, a onda je pod pritiskom međunarodnog faktora donesen zakon koji je ukinuo i formirane su Oružane snage BiH. To je sa stanovišta Srpske bila greška i ako je to za kazneni  progon neka slobodno izvole”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da nije rekao da treba ukinuti Oružane snage BiH jer su one plod odluke koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

“To što tadašnja vlast i mi iz opozicije nismo imali dovoljno vizije ili sposobnosti da odbijemo tako nešto je druga priča, ali imam pravo  kazati da je to bila greška. Tada sam kao opozicionar tražio da bude ukinuta kompletna vojna struktura, oni na to nisu pristali i ukinuta je Vojska Srpske i formirane Oružane snage BiH”, naglasio je Dodik.

Govoreći o proslavi Dana Vojske Republike Srpske, Dodik je istaknuo da je to i dan sjećanja na žrtve i važne bitke, koji potpuno pripada evociranju uspomena na Vojsku Srpske.

“I u zakonu piše da Treći pješadijski Republika Srpska puk baštini tradiciju Vojske Srpske. Što bi bila tradicija nego sve ovo o čemu govorim”, upitao je Dodik.

On je podržao potpredsjednicu  Visokog sudskog itužiteljskog  vijeća (VSTV BiH) Ružicu Jukić koja je jučer osudila potez Veleposlanstva SAD-a u BiH da na sastanak pozove suce Gorana Nezirovića i Branka Perića i glavnog tužitelja Tužiteljstva Tuzlanske županije Tomislava Ljubića, ali ne i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, te Jadranku Lokmić-Misiraču i nju kao potpredsjednike.

“Izdvoje neke suce i pričaju s njima u nekom veleposlanstvu o tome što treba činiti i to smatraju normalnim, a svaki pokušaj komunikacije političara i zahtjev za promjene u pravosudnom sustavu da bi on bio poboljšan i koristio cijelom društvu osuđivan je kao pritisak. Ako je to itko činio bio sam ja i uvijek su ti moji potezi bili osuđivani i kvalificirani da vršim pritisak. Što je sada ovo”, upitao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje  ima li suglasnost Ministarstva obrane u Vijeću  ministara da dio pripadnika nosi uniforme Vojske Republike Srpske, Dodik je istaknuo da pravila propisuju da svaki puk može imati  uniformu puka.

“Ta pukovska uniforma u našem slučaju bit će uniforma Vojske Srpske. Što je tu problem? Što će meni suglasnost Ministarstva obrane, ja sam njima nadređen, a ne oni meni, ja sam vrhovni zapovjednik. Naše opredjeljenje je da to bude plava svečana uniforma Vojske Republike Srpske i ona će biti. To je naše pravo, to nam nitko ne može zabraniti”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je odgovor na osporavanje Dana Republike, koji je obilježavan svečanom akademijom u Banskom dvoru, bio izlazak na ulice i organiziranje parade.

“Svake godine ćemo tako raditi i tako će biti i s Danom Vojske Srpske. Pošto nam to brane tražit ću da u Srpskoj nađemo sredstva i napravimo uniforme za taj dan za jedan broj momaka koji neće imati oružje, ali će imati uniforme. Postrojit ćemo ih na stadionu ‘Borca’ ako već ne možemo  to činiti  u vojarni ‘Kozara’ da tamo protiv zapovjednika i drugih ne bi bili vođeni disciplinski postupci”, kaže Dodik.

Komentirajući mogućnost da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upotrijebi bonske ovlasti, Dodik je rekao da ih može “okači mačku o rep”.

“Vijeće sigurnosti UN-a nikada nije donio odluku o korištenju bonskih ovlasti. Bonske ovlasti može  upotrijebiti samo na bazi konsenzusa Vijeća  za implementaciju mira (PIC), iako ni to nije pravno jer Daytosnki  sporazum ne podrazumijeva PIC. To je sustav ambasadokracije. Prošlo je vrijeme smjena i krajnje je vrijeme da visoki predstavnik ode”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH treba  biti  formirano Vijeće  ministara i treba pokušati učiniti sve što je potrebno da bi dobila mišljenje Europske unije i pokušala doći do kandidatskog statusa.

“To bi nam omogućilo da apliciramo na izvore financiranja projekata u mnogo većem obujmu i povoljnija sredstva. Na osnovu demokratskih standarda Europe kandidatski status ne može dobiti zemlja pod protektoratom i koja ima visokog predstavnika. Venecijska komisija je 2005. godine zaključila da je nespojiv europski put BiH s postojanjem visokog predstavnika. Inzko ovdje samo smeta”, zaključio je Dodik./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte