Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

DODIK: BiH nije dobila kandidatski status za članstvo u EU jer vlast još nije formirana

Nije bilo potrebno osam mjeseci predsjedanja, razočarao sam se već nakon par dana, kaže predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik u odgovoru na pitanje je li osam mjeseci nakon što je postao prvi čovjek u Predsjedništvu razočaran jer gotovo nijedna stavka iz njegovog govora na inauguraciji nije provedena u djelo, najmanje njegovom krivicom.

A založio se u tom govoru za kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, reformu pravosuđa, odlazak stranaca iz Ustavnog suda BiH, ukidanje OHR-a – stvari koje bi, koliko god to paradoksalno zvučalo, ojačale suverenitet BiH.

“Tamo, u Sarajevu, na sceni je jedna inertna, troma struktura, potpuno zavisna od stranog intervencionizma. Sada, doduše, imaju novu situaciju da naša strana (SNSD) ne pristaje na taj intervencionizam. Ali jasno je da je Predsjedništvo značajno podijeljeno između mene, te Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Oni jedinstveno djeluju kada su politička pitanja na sceni, njima je Republika Srpska aut, kao što je meni BiH aut. Određene razlike imaju tek u vezi s ekonomijom”, rekao je Dodik u intervjuu za jubilarni broj “Glasa Srpske“.

Dodik ukazuje i na nekoliko dobrih poteza koje je povukao s nove pozicije, objašnjava zašto je vojna neutralnost dobra za sve narode u BiH.

“Imao sam namjeru deblokirati nekoliko stvari, europski put prije svega. Za sve bi bilo dobro da smo došli do kandidatskog statusa. On nije dobiven iz jednog razloga – Bruxelles je rekao formirajte vlast da biste išli dalje. Mi to nismo uradili i Europska komisija se zaustavila na priči o mišljenju. Sada upadamo u problem da se mijenja sastav Europske komisije, dolaze novi ljudi s novim prioritetima”, kaže Dodik./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte