Sve vijesti

HNK Mostar

Dodik: BiH je nemoguća, tragikomična država, naš cilj je samostalna RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jedini način da Srbi u BiH očuvaju svoj nacionalni identitet dalje jačanje autonomiju Srpske do njenog potpunog osamostaljenja. “Ovakva BiH, koja se održava silom međunarodne zajednice, jeste nemoguća, nefunkcionalna i tragikomična država i prepreka je normalnom i boljem životu svih njenih građana. Zato je borba za samostalnost Srpske naš najvažniji zadatak”, rekao je Dodik.

Dodik je u intervjuu za beogradske “Večernje novosti” ukazao da BiH nije ispunila nijedan europski uvjet u ovoj godini, a da njena administracija godišnje troši više od milijardu KM, pri čemu građani od nje nemaju nikakve koristi, a pravosuđem upravljaju stranci.

“Na sceni je islamizacija zemlje. Bošnjački političari i stranci uporno zagovaraju unitarizaciju zemlje i održavaju iluziju o državi BiH. Zašto Srbi da ostanu u takvoj zemlji?”, upitao se Dodik.

On je objasnio da su glavni uzrok takvog stanja katastrofalni potezi međunarodne uprave u BiH kroz nametanje odluka i zakona visokih predstavnika i bošnjačka želja za apsolutnom dominacijom.

Ističući da je BiH nepopravljiva i neodrživa zemlja, Dodik je ukazao da je ona neuspješan rojekat međunarodne zajednice, u kojem su stranci nametnuli Ustav, himnu i zastavu “koja se vijori kao krpa na vjetru”.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da je logično da se, nakon 20 godina nefunkcionalnosti entiteti mirno raziđu i stvore konfederaciju tri države koje će biti otvorene prema EU.

Povodom prijetnji bošnjačkih lidera na mogućnost odvajanja Republike Srpske, Dodik je rekao da je “bošnjačkim fanatizmom za unitarnom BiH potpomognutim međunarodnom upravom od Srpske oteto više od 50 nadležnosti”.

“I dalje su odlučni u nametanju kako bi stvorili islamsku državu i osakatili Republiku Srpsku. Ali, nikada nećemo pristati na bošnjačku majorizaciju”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da trenutno ne postoji međunarodna podrška za osamostaljenje Republike Srpske, ali da to ne znači da Srbi “smiju šutjeti”.

“Primjer Kosova govori mnogo. Moguće je da svijet promijeni stav i o BiH”, rekao je Dodik.

On je dodao da bi Srpska bila daleko naprednija od mnogih zemalja regije da je mogla samostalno se kretati prema EU

Dodik je objasnio da iz Republike Srpske nitko neće prisustvovati sarajevskoj manifestaciji povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata, jer je Sarajevo ispolitiziralo i taj skup da bi dokazalo kontinuitet srpske agresije na ovim prostorima.

On je rekao da ne vjeruje tvrdnjama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da svečanost nije uperena protiv Srba./Srna/HMS/

1 COMMENT

Comments are closed.

Najnovije