NASTAVAK POLEMIKE

DODIK: Bećirović manipulira činjenicama jer ne citira članke Ustava BiH onako kako piše

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jutros se ponovo oglasio na Twitteru reagirajući na jučerašnje izjave prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je izjavio da je suverenitet države BiH u Daytonskom sporazumu potvrđen devet puta, a da nijednom nije dodijeljen entitetima.

– BiH nema suverenitet jer je protektorat kojim upravljaju stranci nametanjem zakona. Ovdje se radi o odredbama Ustava i Bećirović stalno manipulira i obmanjuje jer ne citira članke Ustava onako kako piše, već samo pojedine dijelove. Kada govori o kontinuitetu BiH, u Ustavu jasno piše “da nastavlja svoje pravno postojanje u skladu s međunarodnim pravom kao država, s unutarnjom strukturom modificiranom prema ovdje sadržanim odredbama”. Točnije, sav njen kontinuitet po daytonskom Ustavu svodi se isključivo na tri ograničene točke kontinuiteta: ime “Bosna i Hercegovina”, međunarodno priznate granice i članstvo u Ujedinjenim narodima – navodi Dodik.
Dodik ističe da Bećirović uporno izbjegava citirati članak koji kaže: “BiH se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i RS”.

– Naravno da to Bećirović zna, ali manipulacijama pokušava prikriti činjenicu da je BiH sastavljena tek u Daytonu, i to od dva entiteta i Brčko distrikta kao suvlasništvo ta dva entiteta. U Daytonu nisu ustanovljene ni RS ni Federacija BiH, jer su one postojale i prije kao politička i pravna činjenica, sa suverenom vlašću na svojoj teritoriji, a i priznate od međunarodne zajednice. Nije postojala “Bosna i Hercegovina”, pa je tek u Daytonu ustanovljena kao država koju sastavljaju državotvorni entiteti putem međunarodnog sporazuma. Time je potvrđen suverenitet i legitimitet RS i Federacije BiH, kao i nestanak “Republike Bosne i Hercegovine”.

Ostala je samo “Bosna i Hercegovina”, da živi nazor kao geografski pojam s međunarodno priznatim granicama – poručio je Dodik.

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img